Du er her

- 30.000 arbeidsplasser forsvinner i varehandelen

Handel og Kontors prognoser viser at 30.000 arbeidsplasser vil forsvinne i norsk varehandel i løpet av en tiårsperiode.
Av Redaksjonen
Publisert 30.10.2019 09:15

Det opplyser Trine Lise Sundnes, forbundsleder i Handel og Kontor, til Klassekampen. Hun viser til at ‘butikkmedarbeider’ i dag er en av de vanligste jobbene i Norge. 376.100 mennesker jobber i varehandelen, ifølge Virke.

Frykter for arbeidsplassene

1300 av disse frykter for nå arbeidsplassene sine. Hun aktualiserer problemstillingen ved å referere til at eieren av kjedene Vita og Loco i forrige uke begjærte seg konkurs. En ny konkurs kom ikke kom overraskende. Handel og Kontor har fryktet og lenge har advart mot denne utviklingen. I fjor gikk 2600 arbeidsplasser tapt som følge av konkurser, og inneværende år tegner ikke til å bli bedre. Foreningens prognoser viser at i løpet av en tiårsperiode vil 30.000 arbeidsplasser forsvinne i norsk varehandel.

 ‘Flinkest i inkluderingspolitikken’

Sundnes understreker at man ikke skal undervurdere bransjens betydning for sysselsetting av alle slags folk. Det dreier seg faktisk om ‘den største sysselsetteren i privat sektor (…) også den delen av arbeidsmarkedet der ungdom får sin første arbeidserfaring’: – Varehandelen har dessuten vært flinkest i inkluderingspolitikken med å gi folk muligheter.

‘Skal få politikerne til å lytte’

Sundnes er likevel ikke ensidig pessimist på varehandelens vegne; hun tror det kommer til å være folk bak kassa i norske butikker også om ti år: Handel og Kontor er opptatt av at man ikke må få panikk: – Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å få politikerne til å lytte, sier hun til Klassekampen.

Nøkkelord