Aksel setter utfor I sakte fart
Med OL rett rundt hjørnet, er Aksel Lund Svindal et hett navn for pallplass – men før han setter utfor rakk han å lansere AW 18 kolleksjonen, som også inkluderer dameklær. Men om det skal gå fort i svingene neste uke, går Greater than A for slow fashion.
Av Tone Skårdal Tobiasson
Den store hallen på DogA (Design- og Arkitektursenteret) var fullpakket da Greater than A lanserte høst-vinter 2018. En kompakt kolleksjon med klar unisex retning. Også det med en underliggende bærekraftstanke: Enklere å arve og dele plagg, slik at de brukes både mer og lenger. – Vi ser allerede at flere jenter vil ha ting fra herrekolleksjonen vår, som joggebuksene i ull. Fargene er også fine for begge kjønn, det har vi tenkt på, forteller Aksel Lund Svindal etter visningen og idet den første herrekolleksjonen kommer i butikk.
BH i ull
BH-en i ull – som ble vist utenpå topper under visningen – får kvinnene derimot muligens beholde for seg selv. Det er mye merinoull i kolleksjonen (og litt norsk ull som fôring i en av jakkemodellene), og det er ikke uten grunn. Lavere vaskefrekvens og dermed også mindre fullpakket bagasje på reise er gode grunner for en som stadig er på farten, slik olympiahåpet er.
Reisegarderoben krymper
– Reisegarderoben min har krympet betraktelig. Det handler om hvordan materialene føles og hvordan stoffene reagerer på forskjellige settinger og temperatur. Basert på det, er det noen klær du tar ut av garderoben om igjen og om igjen. Derfor har også mengden klær som jeg trenger å ha med meg på tur gått ned, utbroderer idrettsstjernen.
– Ta denne t-skjorten, sier Svindal og trekker opp hoodien for å vise en grå t-skjorte. – Det er en av de første samplene vi laget til kolleksjonen, og den er i ull. Jeg bruker den hele tiden, ikke bare fordi det er min kolleksjon. Men jeg merker jo det at jeg trenger færre plagg og jeg vasker dem mye sjeldnere. Det slår ut på mengden man trenger å pakke på tur. Folk har virkelig fått med seg at ull ikke lukter så mye. Folk som reiser på ekspedisjoner og fra hytte til hytte går mye med ull, og det er jo mye ‘hyggeligere’ for omgivelsene for å si det sånn.
Og legger til: – Vi har konsekvent brukt naturmaterialer i det som skal mot huden, med tanke på mikroplast-problematikken. Polyester er ikke en god idé rett på huden, fordi det er plagg man vasker ofte. Det fungerer bedre i ytterplagg som sjelden ser vaskemaskinen.
Bratt læringskurve
Han innrømmer at tekstilkunnskapene begynte på nær null før han startet Greater than A, og at læringskurven har vært bratt. – Kjersti Kviseth fra 2025design har utfordret oss hele veien, og målet er at kolleksjonen skal være så nær opp til Cradle to Cradle sine designprinsipper som overhodet mulig. Det er enklere når man har det som utgangspunkt for det vi gjør, enn når man skal snu en større bedrift etter mange års drift. Men noen ting sliter vi med: Elastan for å få stretch i blant annet undertøyet, der skulle vi gjerne ha et alternativ. Det andre er sytråd i naturmateriale. Vi har jobbet lenge med å få viskose-sytråd som er sterk nok. Men vi nærmer oss.
Ideen er at alle plaggene skal være resirkulerbare eller at de skal kunne komposteres. – Men før det, skal de brukes så lenge som mulig, smiler Svindal. – Dette skal være plaggene du fortrinnsvis sliter fullstendig ut.
(Foto: Hanne Erøy/MIO Media)