Du er her

Anjas trend- og innkjøpsråd

Anja Gaede fra Spott Trends&Business er en av Danmarks ledende trendspottere. Hun bruker stadig mer av sin tid i Norge, blant annet som ansvarlig for Tekstilforums trend- og innkjøpsguider. Mandag hadde hun to trendforedrag i Norwegian Fashion Center.
Av Ove Hansrud
Publisert 05.02.2019 10:35

Dette er hennes trend- og innkjøpsråd:

Høst/vinter 19/20 markerer starten på 20-årene med spennende trender som: Wanderer, Soft Utility, Formelle Ruter, Bold Brights og Scandinavian Modest. I sesongens yttertøy er grønn og ruter de fremtredende trendene. En viktig trend er også at flere merker jobber med mer bærekraftige kolleksjoner. Must have er høststrikk og funksjonell denim. Og glem ikke cowboystøvlene til den lange kjolen for det komplette look

Wanderer er høstens koseligste trend. Den byr på masser av høst, natur og varme farger. Wanderer er en trend som er globalt inspirert. Vi ser dyreprint i varme farger, lag-på-lag stil med eksempelvis poncho, lange kjoler og nerdeler, som styles med tøffe vandrersko. Strikkegensere er avgjørende for denne stilen, og her ser vi plagg med høstens motiver og gjerne 70-talls inspirasjon.

Must have til denne trenden er strikkeplagg – fra kjole til genser og ikke minst vandresko, som styles med den mer feminine moten. Wanderer matcher kunden som liker harmoniske farger, komfortable plagg, myke tekstiler og print i høstens farger.

Soft Utility

Soft Utility er funksjonell mote med feminine undertoner. Her er masser av denim med oppdaterte 70-tallsreferanser. Silhuetten er normal eller løs og inspirasjonen kommer eksempelvis fra arbeidsklær. Av plagg ser vi denim jakker, skjorter og jeans, men også jumpsuit og skjorter med store praktiske lommer.

Formelle ruter

For høst/vinter 19/20 fortsetter rutene å påvirke den klassiske moten. Rutene har forskjellige uttrykk. Både tone på tone, sterke aksentfarger samt store og diskrete ruter. Nøytrale farger som brun, beige, svart og grå danner fargeskalaen til trenden, hvor også rød og gul aksentfarge er å finne. Sammen med tunge stoffer, varme kvaliteter og klassiske plagg.  Buksene har gjerne høy midje, blazeren er dobbelkneppet.  

Bold Brights  

Den oppsiktsvekkende trenden for høst vinter 19/20 er Bold Brights. Her får de sterke fargene masser av plass. Det gjelder spesielt yttertøy, men også strikk, bluser og accessories kommer i sterke fargevarianter.  Denne sesongen er særlig komplementærfargene oransje og blå fremtredende, men også variasjoner av gul er med.

Scandinavian Modest

Scandinavian Modest er en trend som favner de lange lengder på en skandinavisk måte. Det skandinaviske bidraget er neddempede farger og en enkel look, mens modest, som betyr beskjeden, kommer til uttrykk i lange lengder i lag-på-lag.

2000

I trendene for de yngste kundene ser vi stadig mer bruk av farger. Dette er starten på en langvarig trend, slik at vi ikke skal være redd for å kjøpe inn mer fargerike klær de neste årene. Trenden 2000 er inspirert av det som de som markerte seg mest rundt årtusenskiftet, som Britney Spears og Paris Hilton. Det er glam og glitter, og vi ser stadige innslag av neonfarger.

Herremoten

Urban Expeditioner er en casformal stil, hvor formelle plagg kombineres med casual eller sporty, avslappede styles. Derav casformal. Det gir en stil som kan dresses opp og ned.  Samtidig følger casformal-stilen trenden mot en mer avslappet mote. Dressbukser får snøring eller lages i fleksible tekstiler og dress styles med sportsinspirert t-shirt og grove joggesko.

Tøff og vakker natur er inspirasjonskilden til trenden Raw Nature. Fargene mimer naturens overflater og mønstre blir nærmest som kamuflasje. Materialer og tekstiler er varme og funksjonelle med et hint av håndverk. Strikkegensere i ull, gjerne grove eller med struktur, voluminøse parkas og jakker, funksjonelle detaljer, denim og tone-på-tone farger skaper det tøffe looket til Raw Nature.

Sesongens farger i herremoten ses casual stil. Gul, oransje og grønn er de mest brukte fargene. Særlig hoodies er en favoritt , og den er ikke lenger en naturlig del av street style, men har blitt en fast del av herremoten i flere variasjoner. Samtidig ser vi bruk av flere farger også i herremoten, og det går også igjen i sesongens strikkeplagg.

Ruter er en trend som forsetter for fullt denne sesongen. Ruter brukes brukes både på bukser, blazere, yttertøy og skjorter.

Les mer og se flere bilder i Tekstilforums messeutgave!

Nøkkelord