Du er her

Eksplosiv vekst i grensehandelen

Grensehandelen på dagsturer til utlandet økte med 9,6 prosent i firekvartalsperioden fra 3. kvartal 2018 til og med 2. kvartal 2019, sammenliknet med foregående firekvartalsperiode. Nordmenn handlet for 16,6 milliarder kroner i denne perioden. Dette er omtrent 1,5 milliarder kroner mer enn i forrige firekvartalsperiode.
Av Redaksjonen
Publisert 30.08.2019 14:47

Nordmenn dro også på flere grensehandelsturer, viser nye tall fra grensehandelsstatistikken. I perioden 3. kvartal 2018 til og med 2. kvartal 2019 ble det gjennomført 9,2 millioner dagsturer, som er en økning på omtrent 14 prosent i forhold til den forrige firekvartalersperioden. Det gjennomsnittlige handlebeløpet pr tur ble noe redusert fra 1 866 kroner til 1 796 kroner. Vi brukte altså i gjennomsnitt 70 kroner mindre per grensehandelstur enn i forgående firekvartalersperiode, skriver SSB i dagens pressemelding.

‘Sender verdiskapning over grensen’

Virke kommenterer de nye tallene: – Svensk handel kan bare applaudere at vi har nesten tosifret vekst i grensehandelen. Den norske avgiftspolitikken sender arbeidsplasser og verdiskapning over grensen. Nordmenn tar over 9,2 millioner turer over grensen for å handle. Det norske avgiftsnivået er sponsing av svensk handel, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

Nordmenns grensehandling på dagsturer har økt med 1,5 milliarder kroner det siste året. På toppen av dette kommer den digitale grensehandelen og turer med overnatting, som ikke er inkludert i SSBs tall.

– Grensehamstringen fører ofte til storinnkjøp av usunne varer, det er ikke bra for norsk folkehelse. Regjeringen må snarest ta tak i avgiftsnivået for å få kontroll på folkehelsepolitikken og gi norsk handel rettferdige rammebetingelser.

Har ikke oversikt

Fra årsskiftet 2018 økte regjeringen avgiftene dramatisk på typiske lokkevarer som brus.

– Svenske grensehandelsaktører lokker med utsalgspriser som ligger under det norske avgiftsnivået. Regjeringen har gjort lokkevarene stadig mer fristende. De bør sette avgiftene på drikkevarer ned igjen til minimum 2017-nivå, sier Andersen.

I stortingsmeldingen om norsk handelsnæring fra november 2018 varslet regjeringen opprettelse av et grensehandelsbarometer. Målet med grensehandelsbarometeret er å få kunnskap om ikke bare hvor mye nordmenn handler for, men hva de kjøper.

– Vi trenger et grensehandelsbarometer nå. Grensehandelen er enorm, vokser eksplosivt og skjer gjennom så mange kanaler at vi ikke har oversikt over omfanget. Et barometer vil være viktig for å lage et avgiftssystem som gjør at vi faktisk spiser sunnere, og ikke bare tar turen over grensa for å unngå skyhøye avgifter, sier Andersen.

Nøkkelord