Vinneren av FWSS Recycle, Karoline Solberg Larsen, omkranset av (f.v.) Hege Aurlie (The Cool Girl), Kine B. Hartz (Costume) og Cathrine Børter (FWSS). I juryen satt også Magnus Thorud fra Blender Agency.

FWSS + Esmod = Recycle

Karoline Solberg Larsen vant nylig en konkurranse som det norske motemerket FWSS hadde i samarbeid med moteskolen Esmod og motemagasinet Costume. Temaet var redesign og premien var et internship hos FWSS; noe som er gull verdt for en designstudent.

Publisert

Av Tone Skårdal Tobiasson

I flaggskipbutikken til FWSS i Oslo var vårkolleksjonen ryddet bort til fordel for en vernissage med de tre finalistenes tolkning av ‘Oslo-jenta’ til motemerket med overskuddsklær som de ikke fikk solgt i 2017. Forhåpentlig har FWSS’ designteam tatt lærdom av bomskuddene og studentenes lek med materialene i ettertid; muligheten er iallfall der når vinneren tiltrer sitt internship hos FallWinterSpringSummer. Hun hadde forvandlet bluser til kjoler, skjørt og bukse, og skinnshortser (hvem synes at lederhosen egentlig er en brilliant idé utenom Oktoberfest?) til et betraktelig mer anvendelig produkt; nemlig en lekker frakk i patchwork.

Karoline Solberg Larsen forteller om prosessen og inspirasjonen: - Jeg startet med å besøke FWSS butikken for å få inspirasjon. Selve redesignprosessen var en kombinasjon av tekstiler, drapering og modellering av mønsterbiter. I og med at jeg fikk skinnshortser utdelt, tenkte jeg ‘patchwork’.

Utsøkt søm kommer til sin rett I panelsydde plagg.

Mens Vilde Berg-Larsen hadde lekt seg med garnløkker, en teknikk som også blir å se i avgangskolleksjonen hennes, og Daniel Staff med et galleri av ansikter, var det selve transformasjonen og den sømtekniske utførelsen som gjorde at juryen falt pladask for Larsens mini-kolleksjon. – Vi ønsket først og fremst å sette fokus på gjenbruk og re-design, forklarer Cathrine Børter, som er i designteamet til FWSS. I hvilken grad overskuddslager fra designmerker kan bidra positivt i miljøregnskapet gjennom redesign, er et stadig tilbakevendende tema i diskusjonen rundt det ‘grønne skiftet’.

Det er få som har klart å kommersialisere dette og utnytte absolutt alle restressursene; Bergans er i gang med et beundringsverdig ambisiøst prosjekt hvor man utnytter rester fra returnerte egne klær og produkter som ikke kan brukes eller selges, ved å sy dem om til alt blant annet mobil- og pc-beskyttelsesposer. Siden de har egen systue, er dette mulig. For FWSS vil nok en slik kommersialisering som krever såpass møysommelig sømarbeid som Larsens patchwork kåpe, være vanskeligere å gjennomføre kommersielt. Prisen på patchwork-kåpen basert på timene Larsen tilbragte med å sy sammen lappene, vil jo bli en interessant saksopplysning.

De tre finalistene, Vilde Berg-Larsen, Karoline Solberg Larsen
og Daniel Staff, fra Esmod.

De tre mini-kolleksjonene er utstilt i FWSS butikken i Prinsensgate i Oslo.


Powered by Labrador CMS