Du er her

Himmelblaa – varig og miljøvennlig

- Jeg ønsker å lage gode, varige og miljøvennlige plagg som kan brukes lenge, sier Hege-Anita Akselsen, gründer og designer fra Narvik og grunnlegger av merket Himmelblaa.
Av Ove Hansrud
Publisert 17.02.2015 08:15

Foto: Per Heimly

Navnet har ikke noe med TV-serien å gjøre, forsikrer hun, men Hege-Anita er glad for at folk reagerer på navnet og forbinder det med Nord-Norge. – Men navnet er mitt: H står for Hege og de to siste a-ene for Anita Akselsen.

Hun har en variert bakgrunn og en livserfaring som kommer godt med når man skal satse som designer, selger, forretningsdrivende og alt det andre som følger med gründertilværelsen. Egentlig utdannet møbelsnekker, deretter lærer med fordypning i kunst, men har også ti år som bankfunksjonær i DnB. Og nå jobber hun med det hun alltid har drømt om.

Hege-Anita Akselsen på HImmelblaa-standen på Gave & Interiørmessens ammen med modellen Karoline Olsen.


Naturmaterialer

- Jeg ønsker å lage behagelige, komfortable og miljøvennlige klær, i materialer hentet fra naturen. Himmelblaa har to kolleksjoner i året, men jeg satser på baseprodukter med en stil, farger og egenskaper som gjør at sesongene til en viss grad går i hverandre, og at plaggene varer lenge. Derfor har jeg satset på bambus og alpakkaull, og med design, kvalitet og service som tre grunnleggende elementer i det jeg leverer, sier Hege-Anita. Som også er medlem av Initiativ for etisk handel.

Både alpakka og bambus er naturlige materialer med fantastiske egenskaper. Alpakka holder deg varm om vinteren og sval om sommeren og er mykt og kløfritt. Det samme gjelder bambus, som i tillegg, absorberer og transportererfuktighet effektivt vekk fra huden, har antistatiske og lukthemmende egenskaper og er myk og god for sensitiv hud.


Foto: Per Heimly

Hun har kommet med tre kolleksjoner hittil. Alle bildene er tatt av Per Heimly.

- Jeg har alltid syntes at Per er en fantastisk fotograf og jeg var aldri i tvil om at det var han som skulle presentere mine kolleksjoner, sier hun.

Hege Anita har sitt utgangspunkt showrom og butikk i hjembyen Narvik og har fått god støtte fra sin mann og deres to sønner og fra lokalmiljøet i sin satsing.


Realiserer drømmen

Hun engasjerer seg hundre prosent og vel så det i jobben med å realisere drømmen om sitt eget merke og uttrykker det slik:

- Himmelblaa designes i det ville og vakre Nord-Norge. Produktene strikkes av peruanske elitestrikkere i alpakkaull fra Peru, i det eksotiske Peru. Å skape vakre plagg kommer helt naturlig gjennom møte med et vakkert materiale. Det ligger omtanke og ømhet i hver maske og trådmeter i produktene. Ingenting er tilfeldig. Ingen raske løsninger. Alle plagg har sin egen lille historie. Sitt eget navn og sitt eget uttrykk. Ideen til den kjolen du synes er vakker kom kanskje gjennom et fortryllende møte med nettopp deg? På en reise blant mennesker, i glede eller sorg, i lys eller mørke.