Recycle, reuse, reduse, Tre ord osm gikk gjen på standene i Frankfurt,

Miljø i fokus på Techtextil og Texprocess

Recycle. Reuse. Reduce. Bærekraft og miljø var hovedtemaet for de to tvillingmessene Techtextil og Texprocess i Frankfurt. Naturlig nok, ettersom tekstilbransjen i årtider har vært en versting når det gjelder miljø og forurensing.

Publisert
Klær med varme soer styrt av en liten powerbank og smarttelefonen

Men det har heldigvis skjedd mye positivt, og mye er i gang. I de enorme messehallene i Frankfurt var det tydelig at bærekraft har kommet atskillig høyere på dagsorden i tekstilindustrien. Både hos de store, internasjonale konsernene, men også hos de tallrike nisjeforetakene som bruker messene som utstillingsvindu. På Techtextil vises det siste innen materialer; av resirkulert polyester, biobaserte tekstiler, høyteknologiske tekstiler, intelligente tekstiler og mer eksperimentelle materialer. Så å si alle med fellesnevnerne bærekraftige produksjonsprosesser, resirkulering, vannreduserende teknologi og miljøvennlige fargeprosesser som argumenter for at nettopp deres produkter bør velges. Her vises det ikke materialer, utstyr og metoder for klesbransjen, men også tekniske tekstiler, tekstiler for arkitektur og konstruksjon, til bilindustrien og helsevesen, arbeidstøy, verneklær og spesialbekledning.

Egen bærekraftsguide

Miljøfokuset ble understreket ved at en jury bestående av eksperter fra internasjonale merkeordninger hadde gått gjennom utstillernes miljøprofil og valgt ut 47 utstillere i en egen messeguide slik at de besøkende kunne stifte nærmere bekjentskap med de som har kommet lengst i bærekraftsarbeidet.

Miljø- og bærekraftfokuset ble understreket med en lang rekke seminarer, workshops og foredrag.

Produsentene av arbeidstøy møter mange utfordringer: Funksjon, komfort, beskyttelse og god design kombinert med bærekraft.

Produsentene av arbeidstøy og verneklær har ekstra utfordringer. Samtidig som de skal tenke miljø, stilles de over stadig tøffere krav om funksjonalitet, synlighet, vern mot varme, kulde, vind og vann, komfort og sikkerhet.

Klær med lys

Intelligente tekstiler er på vei. Enten i form av nye, naturlige isolasjonsmaterialer som gjør klærne varmere, bedre ventilerte og mer funksjonelle, eller kombinert med elektronikk. Her ble det vist en rekke eksempler på lysmarkeringer i stedet for refleks og plagg med innfelte varmefelter som styres fra en smarttelefon via en liten powerbank som skjules i en lomme. Og en utstiller kunne vise fram selvlysende sofaputer og lysskimrende veggtepper.

Texprocess

Selvsagt preges også Texprocess av bærekraftfokuset. Her kommer man inn i en verden preget av digitalisering, automatisering, robotisering og 3D-teknologi. Alt med mål om å gjøre produksjonsprosessene raskere, mer effektive, rimeligere – og bærekraftige. Når Dürkoff Adler viste fram sitt nye sysystem starter det med noe som tilsynelatende kan se ut som en symaskin, men som navnet tilsier, er et system med en maskin som beveger seg i grenselandet mellom mekanikk, robot og avansert datamaskin som ikke bare er et verktøy, emn en assistent i produksjonen. Systemet vant den ene av Texprocess priser for ny teknologi.

Vetron vant den andre teknologiprisen for sitt nye, ultralette sysystem basert på karbonkomponenter.

Blant mange av utstillerne demonstrerte små og store roboter hvordan de aller fleste arbeidsprosesser kan automatiseres. Her vises det absolutt siste i teknologi som kan gjøre klesproduksjon og produksjon av tekstiler til bilindustrien, byggeindustrien, medisin og en rekke andre områder mer effektiv.

Ett eksempel er Lectra, som vant den ene av innovasjonsprisene på Texprocess for sin Fashion On Demand.

Fashion On Demand av Lectra automatiserer hele produksjonsprosessen, fra bestilling og produktutvikling til ferdig produkt.

Løsningen automatiserer on-demand produksjon helt fra bestillingsmottak til ferdig produkt. Kundene kan definere sitt ønskede produkt etter mål eller med individuelle tilpasninger.

Tekstil laget av korken av eik

- Denne innovative skybaserte plattformløsningen sikrer effektiv produksjon og prosessering av produksjonsprosesser og tilrettelegger for bedrifter som tilbyr individuelle produkter. Denne teknologien kan brukes av motebutikken på plug-and-play grunnlag, sier juryens eksperter.

Den andre vinneren, Assyst GmbH har utviklet en 3D innovasjonsprosess som kan bety store endringer i tekstilproduksjonens verdikjede. Her kan alle ledd i prosessen delta i produktutviklingen med interaktive skjermer uansett hvor de befinner seg i verden. Fra designere i den kreative fasen, til produktutviklere, produksjonsmedarbeidere og selgere i et univers hvor man kan se, endre og tilpasse på interaktive skjermer.

48.000 besøkende

Det er imponerende dimensjoner over Techtextil og Techprocess. Techtextil har rundt 1500 utstillere, to tredeler av dem internasjonale. Texprocess har 212 utstillere, drøyt 50 prosent er internasjonale. Utstillerne kommer fra 66 land, og rundt 48.000 besøkende fra 114 land var på plass i Frankfurt.

Powered by Labrador CMS