Du er her

Moten for høst og vinter 2012/2013

Enklere snitt og fargekontraster vil prege neste høst og vinters motebilde
Av Helle Hynne
Publisert 01.02.2012 12:50

Neste høst og vinter vil gi assosiasjoner til sekstitallets silhuetter og syttitallets farger. Og det er mye som peker i retning Storbritannia: Klassisk stil og figursøm, i et preppy men avslappet uttrykk. Mye går i retning konfeksjon, og tweed, fløyel og cord blir viktige tekstiler.

Avslappet preppy look uten gullknapper og store badges. Brax.

Blazeren og genseren blir både kortere mer figurformet, og kan betegnes som viktige nøkkelplagg for sesongen. Smale chinos – dog noe videre enn tidligere – blir også vesentlig.

Vi vil se mer chinos, både ankellange og opprullede. Gjerne i et androgynt uttrykk. Mark Cain.

En annen retning vi ser i kolleksjonsrapportene, er den mer glamorøse. Fortsatt er snittet enkelt, men overdelene er gjerne romsligere og mønsteret er mer vågalt. Reptilmønster, dyreprint, og andre organiske mønstre blir viktig; likeledes miksen av ulike teksturer.

Avslappet glamour med materialmiks. Arma.

I overdelene kommer silhuettene fra sekstitallet til syne, enten de er korte og figursydde eller vide og lange. Førstnevnte er den mest dominerende, og fellesnevneren er enkelhet. Blusene blir mer skjorteaktige, og genseren eller cardiganen med rund hals dominerer. I strikkede plagg går cashmere og angora igjen.

Skjorteaktig men feminin. Laurie.

Høsten og vinteren bringer med seg mye variasjon i buksehyllene, men den viktigste av alle blir trolig chinosen. Gjerne i ull/tweed, og med litt mer vidde enn tidligere.

Klassikeren: Chinos med litt vidde, til figursydd, kort blazer. Mark Cain.

Jeansen kommer i rene blå vasker, og det er slutt på den slitte looken. Jeggings er fortsatt gjeldende, i tillegg til sleng-, bootcut-, og pencilbuksen. Cordfløyelsbuksa - gjerne i slim fit -  er på full fart inn.

Cordfløyel og bordeaux - en slager neste høst og vinter. Brax.

Vi ser fortsatt bukser med dyreprint, metalliske tekstiler, lær og skinn.

Dyreprint og glidelåsdetaljer. Mac.

Skjørtet er fortsatt et viktig alternativ til buksa. Vi vil se ullskjørt i forskjellige lengder, i alt fra A-form til blyantform, og alt fra over-kne til midi-skjørt. Kilt-inspirerte skjørt i tweed passer til den preppy looken, mens mer feminine skjørt i andre materialer går til den glamorøse. 

Preppy i skjørt og blazer. Burberry

Farger fra naturen, hovedsakelig nyanser av brunt, i tillegg til sort og grått, er gjeldende i de fleste kolleksjoner. Dette kombineres i de fleste kolleksjoner med sterke farger.

Sterk bå i kontrast med sort. Mark Cain.

Det blir mye av fargene sennepsgul, oransje, rosa, lilla, asurblå, og bordeaux. Color blocking er fortsatt gjeldende, og som en forlengelse av denne får vi også mye multicolor - spesielt i strikkede plagg.

Bordeaux og sennepsgult blir viktige farger neste høst og vinter. Mac

Tekstur blir stadig viktigere, både for vevde og strikkede stoffer. Vi ser mer grov strikk, store masker, metalliske innslag, cordflyel, velour, og overflatebehandlede stoffer som ser ut som lær.

Rolig glamour med dyreprint og pels. I kombinasjon med cordbuksa blir miksen av mteksturer spennende. Sem Per Lei.

Materialmiks gir virkningsfulle kontraster, enten det er i form av små detaljer eller større lapper. Vi ser det på både bukser, overdeler, yttertøy og vesker.

Kombinasjonen ull skinn går igjen i mye av yttertøyet. Arma.

Vi ser ikke så mye kjoler i neste års kolleksjoner, men gjennomgående her er det enkle og feminine snittet, lite mønster, og gjerne knelengde.

Vi får også blanding av tekstiler i kjoler. Annas Dress Affair

 I yttertøyet er det fortsatt mye dun; også lettere varianter for de mildere dagene.

På mildere høst- og vinterdagene er de tynne dunjakkene et godt alternativ. Brax.

Et alternativ til den dunen er ulljakkene, og parkasen har fortsatt en viktig plass. Den figursydde kåpa og capen med bat-armer er et alternativ for den klassiske, mens lærjakka med pelsdetaljer gir et røffere uttrykk.

Figursydd og elegant. Burberry.


 


Stikkord for sesongen

Enklere. Mer eksklusive tekstiler og fargekontraster.Preppy eller glamorøs – avslappet, sofistikert og minimalistisk.

FARGERAlle nyanser av brunt, i kombinasjon med knalle farger som gul, oransje, rosa, lilla, asurblå, og burgunder. Nøytrale farger som sort, hvitt og grått.

OVERHovedsakelig kortere og mer figurformede plagg, mens motstykket er de større og romslige genserne. Den korte figursydde blazeren og genseren/kardiganen med rund hals blir nøkkelplagg.

UNDERChinos! Ellers består både slimfit, sleng og bootcut. Cord er på full fart inn. Dongeribukser i ren dongerifarge.

UTENPÅDun og ull. Cape eller kåpe.  Eller den røffere lærjakka med pelsdetaljer.

I TILLEGGKontrastsømmer, glidelåser, kontrast mellom ulike tekstiler som effekt. Tynne belter og enkelte større smykker som tilbehør.

________________________________________________________________

 


Lik oss på facebook, og få tekstilforum-nyheter rett på sida di

 ________________________________________________________________

" Papirutgaven av Tekstilforum kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet for tekstilhandelen i Norge. Bli kjent med papirutgaven her.

________________________________________________________________

"