Du er her

Nordmenn på plastposetoppen i Europa

Handlevanene våre gjør at vi reduserer plastposebruken i saktere tempo enn våre naboer.
Av Redaksjonen
Publisert 27.11.2019 07:54

Europeere bruker om lag 100 milliarder engangsbæreposer i plast i året, og rundt 4,5 prosent av disse kommer på avveie. Det er derfor ikke tvil om at posene har stor innvirkning på miljøet. Nordmenn er på Europa-toppen med 180 poser per innbygger per år, mens Sverige bruker 102, Danmark 80 og Tyskland 24. Norske plastposer er solide og 80 prosent av dem gjenbrukes som avfallsposer.

Flere butikker og mer spontanhandling

SIFO-forsker Live Standal Bøyum, som sammen med Marie Hebrok har gjort en gjennomgang av relevant forskning på oppdrag for Handelens Miljøfond sier at norsk butikkstruktur og økonomi er to grunner til at nordmenn bruker flere plastposer enn andre.

– Vi i Norge har god økonomi og høyest kjøpekraft i Europa, vi bryr oss ikke om at posen koster en krone eller to, seier Bøyum. - Sett i forhold til Sverige har vi høyere butikktetthet og handler oftere. Flere butikker fører gjerne til mer spontanhandling for eksempel på vei hjem fra jobb. Dessuten tilbyr alle butikker i Norge plastposer, mens mange butikker i Tyskland ikke tilbyr plastposer i det hele tatt, og det er vanlig å bruke avfallsruller til husholdningsavfall.

Liten plastposereduksjon i Norge

I Norge har forbruket gått ned med 10 prosent etter at Handelens Miljøfond, Norges måte å oppfylle EU-direktivet på, ble opprettet i 2017. Både Danmark og Tyskland har nesten halvert forbruket av plastposer på få år, mens Sverige så vidt er flinkere enn Norge.

Likevel ser forskerne at både holdninger og handlinger er i endring. I en ny SIFO-undersøkelse oppgir 68 prosent at de har redusert plastposeforbruket fra året før. Og 48 prosent oppgir at de tok med seg eget handlenett i matbutikken.

 

Nøkkelord