Du er her

Norsk jubel under Scandinavian Outdoor Awards

Jubelen sto i taket da Devold kunne innkassere den gjeveste prisen under Scandinavian Outdoor Awards på sportsmessen ISPO. Like før hadde Aclima fått prisen for mest bærekraftige produkt.
Av Redaksjonen
Publisert 05.02.2019 09:14

Aclima fikk prisen for mest bærekraftige produkt

Av Tone Skårdahl Tobiasson

Både Bergans og Viking fikk også pris, mens danskene, svenskene og finnene ble avspist med en pris hver.

I et kaotisk snøvær som sørget for at flere utstillere hadde problemer med å nå fram til ISPO messen i München, ankom Lars Johansen fra Aclima i grevens tid, akkurat tidsnok til å motta prisen for det mest bærekraftige produkt: Nemlig Aclima Wool Fleece hettegenser og joggebukse.

Juryen, som hadde testet ut alle de nominerte produktene, kunne ikke fullrose denne komboen nok; de hadde nærmest blitt avhengige og koste seg foran peisen i akkurat dette antrekket. De mente at det å erstatte konvensjonelle hettegensere og jogggebukser som vanligvis produseres i svært miljøbelastende bomull eller mikroplast-flassende, syntetiske materialer med ull kan føre til at dette blir den nye «Norwegian sweater of the 1st century». At bærekraft kan være et resultat av en «stille revolusjon», nemlig økt bruk av ull, ble også fremhevet.

– Tenk om jeg ikke hadde rukket dette, gliste Lars omringet av Aclima-teamet i Scandinavian Village på ISPO, som mandag hadde stor feiring av sitt 80-års jubileum på akkurat ISPO.

Devold-jubel

En som om mulig var enda lykkeligere, var Cathrine Stange, administrerende direktør i Devold, som vant hovedprisen for dameundertøyet Tusna Sport Air. Hun hoppet opp og ned på den improviserte scenen og jublet så det gjallet gjennom hallen. – Det at vi er et lite, privateid firma og likevel klarer å nå opp i denne konkurransen er strålende, humret Cathrine.

Her fremhevet juryen den banebrytende blandingen av ulltekstiler, hvor konvensjonelle, tynne merinotekstiler er blandet med ullmesh og et 3D rib-materiale som sørger for at fuktigheten raskere fordamper. Ut ifra hvor mye varme brukeren ønsker, kan plagget vendes ut eller inn. En ekstremt elastisk linning gjør underdelen svært praktisk for oss damene.

Jeanette Cook fra den internasjonale ullorganisasjonen, IWTO, observerte det hele og kommenterte fra sidelinjen: - Her har vi noen som tar på alvor kvinners fysikk. Som skjønner hvordan ting skal funke i livet, og ikke baseres på menns livlinje.

Juryen hadde i flere dager testet produktene i nordisk natur, og roste funksjonaliteten og ikke minst produktenes bidrag til behag. Andre norske merker som var nominert til denne tøffe konkurransen var Ulvang (med tre produkter, inkludert Feral genseren i lammeull fra villsau) og Skogstad. 


Bergans fikkpris for det mest  innovative tekstilplagget Rabot Hybrid Pants

At Viking og Bergans også vant hver sin pris, sistnevnte for det mest innovative tekstilplagget Rabot Hybrid Pants, som i tillegg vant ISPO pris for ytter-bekledning, gjorde jo nordmenn enda stoltere. Her vektla ISPOs jury også ullen som et alternativ til mikroplast-flassende syntetisk insulering.

Nøkkelord