Du er her

Redde for tyver og gatebråk

Mange innbyggere i Oslo og Akershus lar faren for å bli utsatt for tyveri eller truende atferd påvirke handlevanene sine, viser en ny undersøkelse.
Av Ove Hansrud
Publisert 16.11.2011 08:42

Janne Holtet Westbye. Foto: Even Rise

 To av ti spurte lar seg ofte eller av og til påvirke av slike hensyn, viser undersøkelsen som YouGov har gjort for Oslo Handelsstands Forening (OHF). Frykten for å bli utsatt for noe kriminelt eller ubehagelig kan ha betydning for både når og hvor man velger å handle.

 – Når 20 prosent av befolkningen i de to fylkene gjør seg slike tanker før de går i butikken er det et alvorlig signal om at noe er veldig galt, sier Janne Holtet Westbye, sikkerhetssjef i OHF.

 Hun mener svarene bekrefter hvor viktig det er å øke politiets synlige tilstedeværelse, og forkorte responstiden når kunder og butikkansatte utsettes for tyveri eller trusler.


Store utfordringer

 – Pressområdene i og rundt hovedstaden har helt spesielle utfordringer på dette området. Våre egne målinger tyder dessuten på at problemets omfang er betydelig høyere enn det som fremgår av politistatistikken, sier Holtet Westbye.

 Opplevelsen av fare for tyveri og trusler er sterkere blant unge mellom 18 og 34 år enn blant gjennomsnittet i befolkningen. I denne aldersgruppen svarer tre av ti ja på at dette i noen grad påvirker tid og sted når de skal handle.

 – Dette kan ha sammenheng med at utfordringene er særlig store i og rundt en del av de kjøpesentrene og sentrumsområdene der unge liker å shoppe. Disse problemområdene er velkjente for politiet, og burde nå prioriteres.


Strengere straff

 Innbyggerne i Oslo og Akershus mener også at politi og domstoler burde reagere kraftigere mot butikktyver, ifølge den nye undersøkelsen. Seks av ti svarer bekreftende på dette spørsmålet.

 – Det strider mot rettsfølelsen når samfunnet ser gjennom fingrene med denne typen kriminalitet. Bare et fåtall straffeforfølges, og selv gjengangerne slipper lett unna. Det er forståelig at folk flest nå reagerer på dette, sier Janne Holtet Westbye.

 Ønsket om strengere straff er særlig sterkt blant folk som har passert 55 år. I denne aldersgruppen ønsker tre fjerdedeler at det skal reageres strengere overfor butikktyver. Menn er dessuten i noe større grad tilhengere av strengere reaksjon fra politi og domstoler enn kvinner.___________________________________________________

 


Lik oss på facebook, og få tekstilforum-nyheter rett på sida di

"