Du er her

Sigrid med GORE-TEX-jakke fra Norrøna

Artist og låtskriver Sigrid har designet og testet en vanntett og pustende GORE-TEX-jakke fra Norrøna.
Av Redaksjonen
Publisert 24.10.2019 09:15

Sammen med teamet i Norrøna har GORE-TEX’ merkevareambassadør Sigrid designet sin egen anorakk, en vanntett overtrekksjakke med hette i GORE-TEX Pro-laminat. Designen er inspirert av Norrønas ikoniske vintagejakke, men med moderne funksjoner. Designen har sine røtter i Norrønas ekspedisjonsperiode på 80-tallet, og kombinerer den ikoniske anorakken med moderne funksjoner og farger som matcher Sigrids fargepalett.

Etter at designen var ferdig og hadde gjennomgått prøve- og produksjonsprosessene, testet Sigrid prototypen i GORE-TEX-laben. Materialet i jakken ble utsatt for stresstester, blant annet måling av vanngjennomtrenging, krølle- og bøyetest og mange omganger i vaskemaskin. Sigrid testet også den endelige prototypen av den nye GORE-TEX-jakken i Gores regnrom og vindtunnel. Jakken Sigrid har designet, er beregnet på alle typer utendørsaktiviteter, både i byen og i fjellet.

Jakkeproduksjon i Norrøna

Designprosessen startet med et moodboard fylt av vintagejakker, forskjellige fargekombinasjoner og funksjoner som knapper, detaljer og glidelåser. Basert på innspill fra Sigrid utviklet designteamet i Norrøna et første digitalt konsept ved hjelp av et nytt 3D-modelleringssystem. Designteamet brukte konseptet til å utvikle den første prototypen av jakken, med GORE-TEX Pro-laminater laget av resirkulerte yttertekstiler og et løsningsfarget understoff. Neste milepæl var prøveprosessen, der designteamet sjekket hvordan prototypen passet Sigrid. Den endelige prototypen ble deretter overlevert til Gore for testfasen.

Test av vanntetthet og pusteevne

Testing hos Gore begynner lenge før en prototype kommer til laben for det vi kaller en stilgodkjenningstest. Gore utfører en rekke stresstester av yttertekstiler, understoff, membran og andre deler av jakken i laben, blant annet måling av vanngjennomtrenging, også kjent som vannsøyletest (Suter-test), måling av slitestyrke (Martindale-test), krølle- og bøyetest, opptil 250 timer i vaskemaskin for å måle holdbarhet (Kenmore-test), samt test av fargeekthet og pusteevne (målt i RET og MVTR). I tillegg til labtester samarbeider Gore med profesjonelle idrettsutøvere som også gjennomfører felttester, iblant hundrevis av dager i fjellet. Det er kun når et GORE-TEX-laminat er egnet for det tiltenkte bruksområdet at Gore sender det til kunden for utvikling av prototyper. Målet med alle disse testene er å kunne innfri løftet GUARANTEED TO KEEP YOU DRY™.

Gore og Norrøna la stor vekt på å produsere og bruke GORE-TEX-laminater med resirkulert og løsningsfarget materiale som tilbyr slitestyrke og varig komfort. GORE-TEX-laminatene i Sigrid-jakken er dessuten Bluesign®-godkjent og i samsvar med OEKO-TEX Standard 100.

Sigrid sier: «Bærekraft var et veldig viktig aspekt i utviklingen av jakken. GORE-TEX og Norrøna la stor vekt på å bruke resirkulerte tekstiler og materialer som var farget uten bruk av vann. For meg var det også viktig å utvikle en jakke med både materialer og design som varer lenge. GORE-TEX-jakker er laget for å vare i årevis, og jakken min skal også vare i mange år – akkurat som låtene mine!» (Pressemelding)