Strikk med norsk ull

«Strikk med norsk ull» er en bok om mangfoldet av norskprodusert garn. Den viser sammenhengen fra sau til sokk, fra gård til garn og genser, og er en hyllest til råvarens betydning for det ferdige produktet.

Publisert

Med over 30 oppskrifter viser boken eksempler på hvordan norskprodusert garn kan utnyttes og komme til sin rett i ferdig strikkede, og noen heklede, plagg og ting.

Boken forteller om gamle norske saueraser og hva
ulike typer ull kan brukes til

Reddet gamle saueraser

Norske sauer har en helt spesiell sterk og spenstig ull som gir et varig og vakkert garn. Det foregår nå en utvikling av garnmarkedet. Flere av de gamle, truede sauerasene er reddet og det har blitt mer garn tilgjengelig fra disse. Nye sorter garn, slik som lammeull og ull sortert på sauens egne vakre fargetoner, blir nå produsert både fra gamle og nye saueraser. Vi har ikke bare tre store spinnerier og et karderi, men også noen små, samt mange bedrifter som markedsfører norsk garn.

– Ved å bruke norskprodusert garn når du strikker eller hekler, er du med på å styrke norsk sauehold og tekstilindustri, sier forsker Ingun Grimstad Klepp, en av forfatterne.

Miljø og kulturlandskap

– Du bidrar til å verne kulturlandskapet. Du er også med på å forbedre miljøregnskapet. Gjennom å vite mer om hvor ulla kommer fra, kan du bli enda mer glad i resultatet av eget arbeid, og bidra til å vise at lokalt produserte klær, og klær som varer lenge, er fullt mulig.

Forfatterne

Boken er skrevet av Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson. Klepp er forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Tobiasson er journalist og var i mange år redaktør av motemagasinet Tique. Hun har skrevet flere bøker, blant annet med Arne & Carlos, Jenny Skavlan og Jan Thomas. Sammen har de to forfatterne tidligere skrevet boken «Ren ull».

Om prosjektet

«Strikk med norsk ull» er en del av prosjektet «Krus – grønn vekst i hvitt gull gjennom lokalt forankrede verdikjeder». Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråds BIONÆR program og har som mål å øke verdien av norsk ull og undersøke lokale klær som en måte å redusere miljøbelastninger på. Boken gis ut av Vormedal Forlag.

Powered by Labrador CMS