Du er her

Tekstur, blomster og farger på Heimtextil

Årets tekstilshow har nettopp blåst over Frankfurts messehaller - og det med hint av tekstur, blomster og farger.
Av Redaksjonen
Publisert 14.01.2019 10:54

Tekst og foto: Julie Opsvik

Det tar ikke lang tid før du forstår at Heimtextil faktisk er «den største internasjonale messen for tekstiler til privat og kommersielt bruk». Oppmøtet var godt både når det kom til ulike land representert og antall besøkende. Det var ikke sjeldent man så en fullpakket bod, og dette til tross for at messen strekker seg over elleve haller!

Vindu- og interiørdesign, dekorasjon, møbeltekstiler, interiør og arkitektur, hotellvirksomhet, digital printing og tekstildesign er bare noen av temaene som dekkes. Etter suksessen fra i fjor hadde Heimtextil også dedikert et område til tekstiler for de firbeinte. «All about pets» var en søt, liten utstilling med alt du kan tenke deg til dyret ditt. Videre var produsenter fra Asia høyt prioritert med to haller; en for hjemmetekstiler og en for møbeltekstiler, tapeter og til og med solskjermingssystemer. Her finner du virkelig noe av alt!

Allerede på messekartet var en trend soleklar: Søvn! Og med det tekstilene vi omgir oss med i disse timene av døgnet. Flere besøkende ble nok overrasket når de plutselig kunne gå mellom dyner og dun i flere hundre meter! Søvnig? Neppe, da det innen søvnforskning ligger mye interessant fakta vi helt klart vil dra nytte av i nattetimene i årene som kommer.

Et annet positivt innslag var hallen for arkitektur, design og hotellvirksomhet. Her var transparent, sort tekstil hengt fra taket i store kvadrater, og gjorde besøket til en sanselig opplevelse. Du måtte sno deg frem mellom tekstilbitene for å finne frem til de ulike aktørene, og når du hadde nådd frem, kunne du nyte roen og det mer personlige møtet i boden. Denne hallen huset i tillegg utstillinger, forelesninger og en svært imponerende trendvisning av Trevira, både i størrelse og innhold.

Til tross for at Trevira kjempet om oppmerksomheten, forble den store trendavdelingen messens egne «Heimtextil Trends 2019/2010». Trendutstillingen gikk under navnet «Toward Utopia» og var, foruten alle de interessante tekstilene, også området for flere foredrag og visninger. Slike trendavdelinger har omtrent blitt et «må ha»-element på messer. Men her var fokuset heller på tekstilene, fremfor interiørinspirasjon.

I samme hall som trendene lå også avdelingen for tekstildesign – med 250 designstudioer representert. Rett ved fant du også den mer tekniske (og plasskrevende) avdelingen for digital print-teknologi, med maskiner som både printet, farget og formet fremtidens tekstil. En produsent kunne fortelle at de nye tekstilprinterne har gjort det mulig for aktører å holde farge og printprosessen i hjemlandet sitt. Dette gjør dermed at også selve produksjonen av plagget blir værende i hjemlandet. Mer bærekraftig er også selve produksjonen da maskinene trykker opp hvert mønster etter mål snarere enn store ruller. Kan det være et skifte på gang?

De som helt tydelig hadde tatt en ny sving på tekstiler var hos House of Textiles hvor en konkurranse blant designspirer var i full gang. Temaet var «hvordan er fremtidens tekstiler?» og blant svarene var magnetiske materialer – deriblant magnetstøv –, transparent tekstil som ved å bøyes kan holde 2 kg, og ideen om at vi på arbeidsplassen kan slappe av i kokonger. Ja takk, alt sammen!

 

 

 

Nøkkelord