Du er her

Thought - minst mulig miljøavtrykk

Naturmaterialer og full fokus på minst mulig miljøavtrykk i alle ledd. Det er filosofien bak merket Thought, som Hedda og Harald Dahlstrøm i Dahlstrøm AS nå lanserer.
Av Ove Hansrud
Publisert 23.09.2019 13:42


Thought: Naturmaterialer og minst mulig miljøpåvirkning

- Etter 35 år i bransjen er det tid for forandring, og på tide at vi som agenter også gjør vår del av jobben for å sikre gode og bærekraftige alternativer til norske butikker. Ikke noe av det som produseres i tekstilindustrien kan sies å være fullt ut bærekraftige, men det er viktig å finne alternativer som bevisst arbeider med å sette så lite miljøavtrykk som mulig med sin virksomhet, sier Harald Dahlstrøm, og fortsetter:

- Vi har lett etter merker i over et år, før vi fant dette. Vi var på besøk hos en rekke leverandører som fremsto som miljøvennlige og bærekraftige, men da vi gikk dem nærmere etter i sømmene, viste det seg at det de kunne levere ikke sto i forhold til det som ble sagt og markedsført.

Med Thought følte vi at vi fant det vi lette etter: et merke som ønsker å ta hensyn til alle innvirkningene virksomheten har på alt rundt seg og har som hovedmål å minimere miljøavtrykket til bedriften. Alt fra stoffene de bruker, til hvordan de designer, lager og leverer plaggene. I tillegg til delikate print og styles er dette merket også fokusert på å lage plagg du kan bruke hver dag og som vil vare lenge. De kaller seg selv for "Supporters of slow fashion", sier Dahlstrøm.

Naturmaterialer

Det startet i Australia i 1995, men merket har i dag hovedkontor i London. Kolleksjonene er laget av naturmaterialer: Økologisk bomull, hamp og tencel. I tillegg brukes resirkulert polyester. 

- Industriell hamp, som er i samme plantefamilie som cannabis, er et spennende materiale, og et godt alternativ til økologisk bomull og lin. Det er meget sterkt, holdbart og miljøvennlig. Økologisk dyrket, og det kan også blandes med andre naturmaterialer. Det holder seg svært godt ved langvarig bruk og er varmeregulerende: varmt om vinteren og kjølig om sommeren, ifølge Dahlstrøm.

God kontroll

- Thought har meget god kontroll med hvem de velger som råvareleverandører og produsenter og er svært nøye med å følge opp alle forhold rundt produksjonsmetoder, arbeidsforhold, lager, transport og avfallshåndtering. Ut fra sin filosofi om å gjøre alt de kan for å redusere vannforbruk, kjemikaliebruk, CO2-utslipp og svinn. De har godkjenning av en lang rekke sertifiseringsordninger på alle områder i næringskjeden, så som GOTS, Oeko-Tex 100, ISO 14001, Lenzing, Global Recylled Standard for å nevne noe. De har også laget egne, resirkulerbare poser.


Ny giv for Harald Dahlstrøm etter at datteren Hedda kom inn

Far og datter med ny giv

Harald Dahlstrøm har vært i tekstilbransjen i over 35 år, og følte det begynte å bli tungt å holde motivasjonen oppe. – Jeg hadde en skikkelig down-periode, men så valgte datteren min Hedda, å gå inn i firmaet, og det ga meg en skikkelig «boost». Nå er alt helt topp igjen, sier Dahlstrøm.

- Det er flott å få inn en ung stemmer og nye tanker i en virksomhet som jeg har drevet etter mitt eget hode i årevis. Hedda kommer med nye tanker og innspill hele tiden, og hun ga full gass da vi først luftet tanken om å stase på et miljøvennlig merke. Da var det ingen vei tilbake, flirer Dahlstrøm og kikker på datteren.

Hun er nyutdannet sykepleier og jobber turnus, men bruker all ledig tid på agenturvirksomheten.

- Jeg har så å si vokst opp i og med bedriften og har jobbet her til og fra i flere år. Jeg stortrives, og føler at sykepleierutdanningen er en utmerket bakgrunn å ha i jobben som selger.

- Alt jeg har lært om å bry meg om mennesker, vise respekt, kommunisere på riktig måte og skape gode relasjoner får jeg bruk for her. Jeg kommer aldri til å bli den kjappe selgertypen som bare skal pushe varer på kunden. For meg er det snakk om å skape gode, langvarige relasjoner og et nært samarbeid som kommer begge parter til gode, og da er sykepleierutdannelsen god ballast, sier hun.