Verstingstoffer forbys

Flere helse- og miljøfarlige stoffer bør bort fra butikkhyllene. Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) f anbefaler derfor et forbud mot bruk av bly og tre andre verstingstoffer i forbrukerprodukter.

Publisert

De fire stoffene Klif ønsker å forby er bly, mellomkjedete klorparafiner, pentaklorfenol og PFOA.

• Mellomkjedete klorparafiner (MCCP): Kan forekomme i blant annet isolasjonsmaterialer, plast, fugeskum, tette- og fugemasser, vinduer og ytterdører. Klassifisert som meget giftige for vannlevende organismer og kan forårsake uønskede langtidseffekter i miljøet.

• Bly: Kan finnes i blant annet bilbatterier, maling, fiskeredskap, ammunisjon, loddetinn, veker i stearinlys, gardinlodd/-metallbånd, bygningsbeslag. Hjerneutviklingen hos fostre og små barn er spesielt utsatt for skader. Svært giftig for livet i vann og kan forårsake uønskede langtidsvirkninger i miljøet.

• Pentaklorfenol (PCP): Brukes til behandling og impregnering av trevirke og tekstiler. Kan forekomme i importerte produkter, men mengdene er ikke kjent. Regulering vil bidra til å redusere muligheten for dannelse og utslipp av blant annet dioksiner fra produkter behandlet med stoffet.

• PFOA: Kan forekomme i blant annet impregneringsmidler, tekstiler (fritidstøy), tepper, maling og lakk, teflonbelegg i kjeler og stekepanner, og brannskum. Kan gi fosterskader og er sannsynligvis kreftfremkallende. Brytes sakte ned i naturen og skilles ut meget langsomt fra kroppen.

Forslaget om å forby bruken av fire miljøgifter i forbrukerprodukter er en del av arbeidet som pågår for å redusere den helse- og miljøbelastningen produkter kan medføre.

– Hensikten er å gi forbrukere og miljøet bedre beskyttelse ved å forby eller stille så strenge krav som mulig til produksjon, import, eksport og omsetning av produkter med innhold av disse stoffene, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Mange stoffer strengt regulert

Svært mange helse- og miljøfarlige stoffer er allerede forbudt eller strengt regulert i Norge og i EU. Likevel kommer det stadig nye kjemikalier på verdensmarkedet. Det vil derfor alltid finnes stoffer som ennå ikke er regulert.

– Arbeidet med å forby slike stoffer krever omfattende dokumentasjon for hvert enkelt stoff og tett samarbeid med myndigheter i andre land. Dette tar tid og krever betydelige ressurser, men vi ønsker å være en pådriver i arbeidet mot helse- og miljøfarlige stoffer, sier Ellen Hambro.

Kjemikaliecocktailen bekymrer

Det er sjelden at noen blir syke på grunn av ett enkelt produkt. Det store problemet er at barn og voksne utsettes for mange ulike kjemikalier hver dag, fra forbrukerprodukter, fra lufta vi puster og fra maten vi spiser.

– Vi samler opp disse stoffene i kroppen fra vi er barn. Denne kjemikaliecocktailen er vi og forskerne alvorlig bekymret for, sier klima- og forurensningsdirektør Ellen Hambro.

Finnes trygge alternativer

Klif har gjort en grundig vurdering av konsekvensene av å forby bruk av disse fire stoffene i forbrukerprodukter. Det finnes gode og trygge alternativer til stoffene. Industrien er ikke avhengig av fortsatt å kunne bruke stoffene for å framstille produktene.

Konsekvensutredningene sendes nå til Miljøverndepartementet, som vil vurdere forslagene og sende dem på høring til ESA, EFTAs overvåkningsorgan.

EØS-avtalens hovedregel er fri flyt av varer på tvers av landegrensene. Klifs forslag vil gi en nasjonal regulering som er strengere enn det EU har.

Powered by Labrador CMS