Mange fordeler med designerkollektiv

Designerkollektivet hvor 12 norske designere har samlet seg i ett lokale på Aker Brygge, har fungert meget bra hittil. Nå jobbes det med mer varige løsninger.

Publisert

Initiativet til Designerkollektivet kom fra designer Anne Cecilie Rinde, den ene halvparten av designerduoen Vera & William. I august i fjor fikk hun sammen med en del andre designere disponere et ledig lokale på Aker Brygge. Her fikk hver designer sin plass i butikken, og etter hvert ble det et lite lager og et studio hvor designerne kunne sitte og jobbe.

Flytter

Siden den tid er avtalen blitt utvidet med to og to måneder, og kollektivet har flyttet og tilpasset seg det som har vært av ledige lokaler. I disse dager planlegges en ny flytting, fra tredje til mindre, men mer attraktive lokaler med mer trafikk i første etasje.

12 designere med

12 designere er med i kollektivet i dag. Dette er Vera & William, Vatle, Vips, Tinah, TSH, Fam Irvoll, Leash, Dreams of Norway, Synnøve Mo, Flinga, Daniel Sørensen og Ohso.

Fam Irvoll er blant de 12 designerne i kollektivet Mange fordeler

- Det er svært mange fordeler for oss designere å samles for å samarbeide og løfte i flokk. Vi er bitte små, i et lite miljø. Derfor har vi stort behov for å stå sammen. Både når det gjelder salgslokaler, for å få vist fram produktene våre og bli bedre kjent.

Men også for å hjelpe hverandre, finne ulike former for samarbeid og hente inspirasjon og ideer fra hverandre. Vi kan hjelpe hverandre med små og store ting: rent administrative ting, produksjon, logistikk, markedsføring og mye annet. Mange av de nye designerne har hatt store fordeler ved å jobbe sammen med oss som har holdt på en stund.

Ingen konkurranse

- Mange av oss har forhandlere, men i et lokale som her på Aker Brygge har vi muligheter for å vise fram hele bredden av våre kolleksjoner. Både de varene som selges i butikk og neste sesongs salgskolleksjoner. Vi selger selvsagt sesongvarene til de samme prisene som hos forhandlerne, slik at vi unngår å konkurrere med egne samarbeidspartnere. Men varer fra forrige sesong selges til reduserte priser, forteller Rinde.

Drives på dugnad

Designerne bytter på å bemanne butikken. Driften organiseres på demokratisk vis: Flertallet bestemmer. (Men ofte etter gode og friske diskusjoner).

Vil ha varig løsning

Hittil har de drevet uten å stifte noe eget selskap. Nødvendige avtaler er gjort i regi av Rindes firma, og de øvrige har bidratt med sin andel. I løpet av sommeren regner hun med at dette vil endres:

- Vi som er med i kollektivet i dag ser at et slikt kollektiv har en mengde fordeler som kan hjelpe oss framover. Og jeg har fått mange henvendelser fra andre designere som er interessert i å være med. Derfor jobbes det nå for å få en varig løsning, sier Anne Cecilie Rinde.

Anne Cecilie Rinde tok initiativet til Designerkollektivet og håper at tiltaket skal komme inn i mer permanente former.

Designerne bytter på å passe butikken, og da går det jo selvsagt an å produsere litt innimellom.

Fam Irvoll er en av deltakerne i kollektivet.

Powered by Labrador CMS