- Ikke boikott underbetalte tekstilarbeidere
Initiativ for etisk handel kommer med oppfordringen i forbindelse med at tusenvis av tekstilarbeidere i Bangladesh har demonstrert for mer lønn og bedre arbeidsvilkår i sommer.
Tekstilindustrien i Bangladesh har nesten to millioner ansatte og over to tredeler av dem er kvinner. Tekstilindustrien utgjør oppunder 80 prosent av Bangladesh’ eksportinntekter. Landet har verdens laveste minstelønn for tekstilarbeidere, og brudd på arbeidstakerrettigheter er utbredt.
- Det siste som hjelper de demonstrerende arbeiderne er om forbrukere i Norge og andre steder slutter å kjøpe plagg fordi de er lagd i Bangladesh. Da risikerer arbeiderne i stedet å miste jobbene sine, understreker daglig leder Kristin Holter i IEH.
Hvis butikkjedene vil avverge overgrep på fabrikkene som lager klærne deres, hjelper det lite å ty til kontroller, mener John Ruggie, FNs spesialrepresentant for menneskerettigheter og næringsliv.
Han arbeider med å lage retningslinjer for hvordan næringslivet kan opptre i tråd med menneskerettighetene. - Alle vet at det jukses med inspeksjonene, sier han. Klesindustrien er preget av uoversiktlige nettverk av leverandører og underleverandører som gjør det vanskelig å plassere ansvar. Også selskaper som ønsker å opptre etisk, kan støte på problemer.