Lærlingene må ta ansvar
Ta ansvar og vis deg fram! Du må vise at du vil noe og hele tiden spørre og grave for å lære og få sjefen og kollegene til å vise deg hvordan jobben skal gjøres, sier Sofia Sandh, som ble kåret til Årets lærling i fjor. I august er det ny kåring. HSH vil ha forslag til kandidater.
Ta ansvar og vis deg fram, er Sofia Sandhs råd til andre lærlinger. Foto: Ove Hansrud
At prisen var vel fortjent, var det ingen tvil om. ofia hadde nemlig blitt ansatt som assisterende butikksjef i Jack & Jones på Karl Johan i Oslo allerede før lærlingkontrakten var avsluttet.
– Det var fantastisk å få prisen. Premien, en tur til Bread & Butter i Berlin var fantastisk og lærerik. Dessuten er det fint å ha en slik pris å vise til på CV-en sin!
Vis at du vil noe
Sofia er klar på hva som skal til for å få lærlingplass og få mest mulig ut av læretiden:
– Først og fremst må du presentere deg og vise at du er motivert og innstilt på å stå på.
– Du må ta ansvar for din egen læring. Lærlingen skal i utgangspunktet gjøre samme jobb som de andre. Du får nye oppgaver hele tiden, og da er det viktig at du spør butikksjefen og kollegene slik at de viser deg hvordan ting skal gjøres.
Mange synes nok det er tøft å vite at de skal jobbe i to år og gjøre det samme som andre, men likevel få langt mindre i lønn. Men du må se på lærlingtiden som en del av skolegangen og ikke la deg frustrere av lønnsnivået.
Mange muligheter
Hun er fortsatt assisterende butikksjef i Jack & Jones på Karl Johan. Oppgaven er å være butikksjefens høyre hånd: Å være mest mulig ute i butikken, men i tillegg ha ansvar for fakturaer, oppdatering av varer, vaktplaner, lønninger og vindusutstillinger.
Hun har vikariert som butikksjef på Jack & Jones i Oslo City og har fått tilbud om stillinger i Jack & Jonesbutikker utenfor byen, men har valgt å være litt kresen og avvente fordi hun så gjerne vil fortsatt å bo og jobbe i Oslo.
– Jeg håper jeg kan få en butikksjef jobb her i Oslo. Gjør jeg en god jobb er det mange muligheter i større butikker. Det finnes også mange andre muligheter: selger eller merchandiser på hovedkontoret eller andre ting. Det er så mange muligheter, vi får se, sier Sofia.
Fin form for rekruttering
Sofias sjef, Mathilda Clavijo, har gode erfaringer med de lærlingene hun har hatt ansvar for.
– Å ta inn lærlinger er en utmerket form for rekruttering. Vi får tak i medarbeiderne tidlig og får anledning til å lære dem opp fra bunnen av, slik vi ønsker det, samtidig som de gjør en god jobb i butikken. Men vi stiller selvsagt klare krav til dem vi tar inn. Først og fremst må de ha personlige egenskaper og en profil som passer hos oss: være lærevillige, motiverte, utadvendte og flinke til å kommunisere med kundene.
Kom med kandidater!
Vi vet det finnes svært mange dyktige lærlinger rundt om i motebransjen. Hjelp oss å hedre dem og øke statusen til faglærte salgsmedarbeidere. Kom med din kandidat til årets lærling!
Den sterke oppfordringen kommer fra Anen Lervik i HSH, som vil kåre årets lærling under Moteuka i august.
Vi har en lang rekke eksempler på bedrifter som tar inn en lærling, gjerne gjør det igjen. Ganske enkelt fordi den gode lærlingen gir virksomheten et løft.
Det er berikende og inspirerende for alle parter, og i mange tilfeller kommer lærlingene med masse gode forslag og innspill som hever virksomheten. De virksomhetene som tar inn lærlinger bidrar til å sikre framtidens behov for arbeidskraft, og de styrker både fagstoltheten og kompetansenivået.
Vi i HSH er opptatt av å legge forholdene til rette for at flere får lærlingplass i motebransjen og heve statusen til salgsmedarbeiderne. Å kåre årets lærling er en viktig del av dette arbeidet, sier Lervik.
Derfor vil vi ha masse kandidater til årets pris, og vi må ha alle forslag før 1. juli. Kravet som stilles til kandidaten er vedkommende avlegger fagprøve som salgsmedarbeider i 2010.