kronjuvel1.jpg
kronjuvel1.jpg

Kronjuveler i tekstil

Norske Brukskunstnere og SKRIFT, foreningen for bokstavkunst, åpner lørdag 30. oktober utstillingen ”Farger i hvitt” i Rådhusgalleriet i Oslo. 40 kunstnere deltar. Blant dem Gitte Skjønneberg som har laget kronjuveler i tekstil.

Publisert

Skjønneberg forteller:

- Det mest eksklusive smykke en kvinne kan bære er utvilsomt en tiara. Hodesmykket representerer rang, makt og rikdom, noe som vi ofte forbinder med de kongelige til høytid og fest.

Gitte Skjønneberg lager kronjuveler i tekstil.

Tiaraer er et fascinasjonsobjekt som de rike og mest innflytelsesrike kvinner har mulighet til å bære. En kongekrone brukes under en kroningsseremoni, eller står fremme ved ulike anledninger

Bruken av diadem skriver seg tilbake til midten av 1700-tallet, og startet som et motefenomen blant fyrstinner. Diademene (også kalt tiara) de kongelige bruker i dag er flere over hundre år gamle, og er gått i arv fra familie til familie.

Hvordan ser en moderne tiara eller kongekrone ut?

Utstillingen viser hvordan tiaraer og kongekroner kan tolkes som et smykke i nyere tid. Det harde metallet er byttet ut i myke tekstiler og glitrende perler og annen dekor.

Det er samtidig mulig å illustrere det håndverket som ligger bak disse smykkene og hvordan teknikker kan brukes for å la seg inspirere av det som allerede eksisterer for å lage nye og moderne uttrykk.

Utstillingen består av en kongekrone, to dronningkroner og fem tiaraer.