anouk-010.jpg

Lønnsomt å produsere i Norge

Adele MacDonald i Anouk produserer basic-klær produsert på Årnes i Akershus. Og hun påstår at hun gjør det rimeligere, med mindre risiko og med gode kalkyler både for henne selv og hennes kunder!

Publisert

Utrolig? - Slett ikke, påstår MacDonald. Jeg produserer basic-klær, hovedsakelig i merinoull, men også i milk fiber og viskose. Ut fra mine beregninger og erfaringer tjener jeg på å produsere i Norge i stedet for å gå til Østen eller Øst-Europa.

Anouk produserer basic-klær: Foto: Anouk

Enhetsprisen er lavere i Østen. Men når jeg beregner risikoen ved å produsere utenlands, ulempene ved å finne og følge opp seriøse produsenter, tiden det tar å sende prøver fram og tilbake, risikoen for leveringssvikt og andre uforutsette problemer på grunn av avstand og kulturforskjeller mener jeg det er lønnsomt fordi det er enkelt, effektivt og rasjonelt for meg å produsere i Norge.

I stedet for å sende prøver fram og tilbake i ukevis kan jeg sette meg i bilen, kjøre en drøy halvtime og ta en dag på fabrikken hvor vi gjør endringer og justeringer der og da, sier hun.

Effektivt og rasjonelt

Anouk produserer sine klær hos Runni AS, en bedrift som i utgangspunktet produserer trekk til kontorstoler, men som har både utstyr og kompetanse til å ta Adeles produksjon.

- Her fant jeg utrolig hyggelige folk med høy kompetanse og en beundringsverdig yrkesstolthet. De legger virkelig sin ære i å møte mine kvalitetskrav. Jeg er meget godt fornøyd, og synes det er hyggelig å kunne bidra til å skape norske arbeidsplasser, slår hun fast

Større kolleksjon

Anouk går inn i sin andre sesong med en mer komplett kolleksjon enn debuten i fjor. Fortsatt konsentrerer Adele seg om basics, men har langt flere modeller å by på.

–Jeg hadde en fantasisk start med debutkolleksjonen min. Fra å begynne helt på null fikk jeg mellom 20 og 30 kunder på kort tid. Fantastiske kunder som har den profilen som passer for Anouk, og de har gitt meg mange nyttige råd og tilbakemeldinger som jeg utnyttet da jeg laget høst- og vinterkolleksjonen.

Merionoull og milk fiber

- Jeg er trofast mot konseptet: Basisklær som brukes nærmest huden, enten alene eller i kombinasjon med alt mulig annet. Mange av modellene i sommerkolleksjonen er videreført og tilpasset. Topper i merinoull, undertøysett som består av bukse og topp i merinoull og litt stretch, underkjole i viskose og en del topper i milk fiber.

Et utrolig godt materiale å ha mot huden. Det isolerer godt og stimulerer blodsirkulasjonen og er lett og delikat å ha på seg. Noen modeller er smale, andre løsere og videre, slik at de kan føles behagelig for alle, uansett fasong. I denne kolleksjonen lanserer jeg topper med min egen ”Anouk-stripe”.

Egne størrelser

Adeles størrelser er et eget kapittel: Ikke S, M og L for small, medium og large som hos andre, men i stedet S for sensational, M for magical og L for lovely.`

- Et kompliment til alle størrelser for å understreke at det er viktig for meg å vise at alle størrelser har sine fortrinn, at det viktigste er å trives med seg selv.

Økonomi og design

Som designer har hun en ganske annerledes bakgrunn enn de fleste: Siviløkonom med masterstudier i Skottland og noen år med økonomijobb før hun endret kurs, realiserte ungdomsdrømmen og gikk to år på London College of Fashion. Hun hadde praksisarbeid hos noen designere underveis, men hoppet rett fra studiene og ut i egen virksomhet.

- Jeg har fått en meget god start, tross mye skepsis fra mange, spesielt da jeg så på mulighetene for å produsere i Norge. ”Det går ikke”, fikk jeg høre. Men jeg er sta, løsningsorientert og elsker å jobbe med konseptutvikling og var innstilt på dat dette SKULLE jeg få til. Og nå har jeg virkelig fått nytte av min økonomibakgrunn!

Mye jobb, godt salg

Hun innrømmer gjerne at det har vært en tøff tid, med svært mye arbeid, ikke minst fordi hun hittil har gjort det aller meste av salgsarbeidet selv: mye ute på veien og stadig på telefonen for å booke avtaler.

- Jeg satte opp en lang liste over de kundene jeg ønsket meg, og deretter var det bare å sette seg ved telefonen. Bare jeg har fått møte kundene slik at de har fått se, ta og føle på produktene mine, har de fleste kjøpt. Mottakelsen var fantastisk. Nå satser jeg videre e på høstkolleksjonen og stiller ut å CPH Vision i København.

Nå har jeg virkelig fått nytte av min bakgrunn som siviløkonom. Jeg har også skaffet meg mange gode samarbeidspartnere underveis. Det er viktig å innse at du ikke kan gjøre absolutt alt selv, men få satt bort ting for å få konsentrert deg hundre prosent om det du kan best selv.

Powered by Labrador CMS