Store mørketall bak tyveri-statistikken
Tyver forsyner seg langt grovere fra butikkene i Oslo enn antatt, viser en ny telling. Nå vil handelen ha sannheten på bordet, og ber samtidig om et krafttak mot den økende vinningskriminaliteten.
– Det stjeles mye oftere fra butikkene enn det som har vært kjent til nå. Våre egne undersøkelser tyder på at det reelle antall saker er nesten 25 ganger så høyt som i politistatistikken, sier Janne Holtet Westbye, sikkerhetssjef i Oslo Handelsstands Forening (OHF).
Over 100 Oslo-butikker har siden årsskiftet deltatt i et prosjekt for å få frem et bedre faktagrunnlag. Butikkene har systematisk fylt ut anmeldelser for alle tilfeller av naskerier og tyverier. I løpet av 12 uker er summen 554 anmeldelser.
– Hvis dette er representativt for alle hovedstadens butikker, ville det blitt opp mot 120 000 saker i løpet av et år. Registrerte anmeldelser hos politiet er til sammenligning om lag 5200. Dette er et sterkt undervurdert samfunnsproblem som vi er i ferd med å miste helt grepet om, sier Holtet Westbye.
Truer ansatte
Ifølge undersøkelsen får Oslo-butikkene besøk av tyver annenhver uke, men av ulike grunner kommer ikke forbrytelsene med i politiets tall.
– De mest utsatte rapporterer om daglige hendelser. I deler av sentrum er situasjonen helt uholdbar. Mange butikkansatte føler seg truet, og tar ikke sjansen på å gripe inn. Dermed reduseres også antall rapporterte saker, sier Holtet Westbye.
En annen viktig grunn til underrapportering er at det både er komplisert og tidkrevende å anmelde butikktyvene. Anmeldelsene kan ikke leveres elektronisk slik privatpersoner har adgang til. Som regel må de fylles ut for hånd av en travelt opptatt butikkansatt.
– I tillegg har mange mistet troen på at det nytter. De opplever at de fleste anmeldelsene blir henlagt og sjelden fører frem til noen straffereaksjon, sier Holtet Westbye.
Lang reaksjonstid
Handelen tror ikke situasjonen bedrer seg før politiet blir mer synlig til stede i gatebildet.
– Når butikken ringer politiet og ber om hjelp, er det ofte at de må vente opp mot en time før de kommer. Det finnes flere eksempler på at butikkansatte har ventet med tyven i to timer. Dette er svært ubehagelig og tidvis farlig for de butikkansatte, sier Holtet Westbye.
Butikkene opplever også at politiet ikke har tid til å komme, og at de må ordne opp i saken selv.
- Det betyr at tyven må slippes, og risikoen for nye tyveritokter samme dag er høy. At gjerningspersonene får gå fri fordi politiet ikke kan komme, er en skremmende utvikling, sier Holtet Westbye.
Ifølge beregningene fra Oslo Handelsstands Forening stjeles det for mer enn 100 millioner kroner fra hovedstadens butikker hvert år. Næringen mener problemet er økende.
På landsbasis ble det anmeldt rundt 20 000 tyverier og naskerier fra norske butikker i fjor, viser politiets tall. Basert på funnene i Oslo mener OHF at det reelle antall saker ligger skyhøyt over det. Handelen anslår at de årlige kostnadene knyttet til butikktyverier ligger i milliardklassen. I tillegg til varetapet kommer store summer som går med til sikkerhetsarbeid, personellopplæring, forebygging og vakthold.