tekstilåpanelet.jpg

Tekstilpanelet i gang

Merking, verktøyer, "best practice" og kommunikasjon med forbrukerne sto på agendaen da Tekstilpanelet holdt kick-off møte fredag 29. april. Men også politikernes manglende forståelse ble ivrig diskutert.

Publisert

Foredragsholdere og diskusjonspanel i Tekstilpanelets møte: Fra venstre Alvhild Hedstein, Miljømerking, Annabelle Lefebure,

Varnergruppen, Kjersti Kviseth, 2025 Design og og Elisabeth Tosti fra GOTS

Rundt 45 deltakere hadde samlet seg for å høre presentasjoner og for å komme med input til både hva Tekstilpanelet skal beskjeftige seg med. Her var representanter fra mote-, sports- og tekstilbransjen, samt forskning, myndigheter og organisasjoner.

Elisabeth Tosti fra GOTS Skandinavia og Jonas Eder-Hansen og Mai Andersen fra Danish Fashion Institute - sørget for å sette ting i en større sammenheng.

En arena hvor man kan få mer kunnskap og dele erfaringer. Finne fram til best practice. Hjelp til å finne fram i den uoversiktlige jungelen av merke- og sertifiseringsordninger. Alternativer og gode løsninger i forhold til ulike kjemikalieveilederes "fy-lister". Dette var av de viktigste tingene deltakerne ønsket at Tekstilpanelet skal arbeide med.

I tillegg ble en konkret kampsak lansert som et felles prosjekt: Påbudt merking av tekstiler i forhold til potensielt farlige kjemikalier, på linje med merking av mat. Og her må poltikerne utfordres.

I tillegg diskuterte man ivrig hvordan man best kan kommunisere med forbrukerne, siden det helt klart er et skrikende behov for å oppdatere kundene om hva som faktisk er hensiktsmessig i miljøsammenheng. Blant annet i sammenheng med kvalitet og alt som faller inn under bruks- og avhendigingsfasene: Fasene som regnes som de mest miljøbelastende, men som få av dagens merkeordninger evner å stille relevante krav til.

Representanter fra Bergans, Bjørn Dæhlie og HellyHansen var svært opptatt av å få bedre veiledning i å benytte miljøvennlige kjemikalier og utfordret blant annet Svanen/Miljømerking på dette. Annabelle Lefebure fra Varner tok opp hansken og lovet at dette burde være noe HSHs kjemikalieverktøy burde ta som en utfordring. GOTS` representant presiserte at denne typen informasjon er tilgjengelig, for de som velger den økologiske veien.

Bror W. Stende fra HSH utfordret Miljømerking på kravene som i dag stilles til tekstiler, i lys av at det er forsvinnende få som klarer å oppnå kravene, mens GOTS avslørte at ingen i tekstilbransjen i Norge har søkt om deres merke.

Kjersti Kviseth fra 2025design og Tone Tobiasson fra nicefashion presenterte vurderinger og verktøy som nylig er tilgjengeliggjort for bransjen fra MadeBy, DEFRA (UK`s Departement of Environment, Food and Rural Affairs), NIKE, Colour Connections, Cradle to Cradle og sportsbransjen (EcoIndex).

Dansk Fashion Institute presenterte både NICE (Nordic Initiative Clean and Ethical) og Fashion Summit, som skal avholdes i København 1. og 2. september.

Powered by Labrador CMS