Lettkledd – aktuelt om klær og miljøbelastning

Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson er aktuelle med oppfølger til fjorårets bok Lettstelt: Lettkledd.

Publisert

Lettkledd handler ikke om lettkledde menn og kvinner, men om hvordan vi lettere kan ta valg som er bedre for klimaet og for oss selv med varige klær av god kvalitet. Kunnskap er makt, og forbrukerne trenger å gjenerobre makten.

Mote- og klesindustrien er en miljøversting, med høyt vann- og energiforbruk. I tillegg tilfører syntetiske tekstilmaterialer mikroplast i naturen, med store konsekvenser for dyr og miljøet.

Med apper som Tise er gjenbruk av klær blitt lettvint og trendy, men det er ikke alltid like enkelt å vite hva en skal se etter. Hva er holdbart, og hva slags egenskaper har de forskjellige fibrene?

Bokas første del er utformet som et oppslagsverk om fibre og hva slags etterbehandling de gjennomgår, og beskriver en evt. miljøbelastning. Dernest kommer et kapittel om garderoben og om hvordan den kan brukes på forskjellige måter. Til slutt kommer et kapittel om å bruke, og kaste klær på en måte som gir minst mulig miljøbelastning.

Lettkledd er en bok om klær og miljø. Den handler om hvordan vi både kan forstå debatter rundt klær, miljø og klima bedre og alltid selv kan ha gode klær tilgjengelig, uten å belaste kloden unødvendig. Den er skrevet for unge og gamle, menn og kvinner med ulike klesvaner og livsstil, men med det til felles at de ønsker å ha klær som passer sine og planetens liv.

Det viktigste vi alle kan gjøre for å redusere miljøbelastningene, er å kjøpe færre nye klær. Da må de klærne vi kjøper være i bedre kvalitet. Men hva er det? Kvalitet har både med klærne å gjøre, deres tekniske egenskaper og hvordan vi tenker om og bruker dem. Hva som passer og hva det passer til. Lettkledd er bok to i en serie på tre som til sammen vil gi kunnskap om klær og miljø samtidig som de inspirerer til bærekraftig klesforbruk.

Solum Bokvennen:

Lettkledd

Velkledd med lite miljøbelastning

Ingun Grimstad Klepp Tone Skårdal Tobiasson

Sakprosa | ISBN 9788256022267

Om forfatterne:

Om forfatterne:

Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker ved Forbuksforskningsinstituttet SIFO/OsloMEt, har vært landets ledende ekspert på klær og miljø i 20 år. Hennes arbeid videreføres i SIFOs 80-årige historie med forskning på klær. Klepp er en internasjonalt anerkjent forsker innen feltet bruk av klær med vekt på levetid, klesvaner og klesvask, og mottok i 2017 Forskningsrådets formidlingspris blant annet for sin utstrakte formidling mot allmenheten. I tillegg til doktorgrad i det kulturhistoriske faget etnologi har hun utdannelse i søm, tekstilkjemi, og kjole- og draktsøm.

Tone Skårdal Tobiasson er redaktør for nicefashion.org, nettbasert miljøinformasjon for tekstilbransjen og forbrukere. Hun har vært sjefredaktør i magasin i mange år, og har oversatt og skrevet bøker som tangerer bokens tema, blant annet tre styling/garderobeplanleggingsbøker. Tobiasson skriver om klær og miljø for fagbladene Tekstilforum og det internasjonale EcoTextile News. Hun sitter i styret til Union of Concerned Researchers in Fashion, en verdensomspennende organisasjon som arbeider for et skifte i diskusjonen rundt bærekraft.

Powered by Labrador CMS