olabuksertiltork.jpg

- Forgifter grunnvannet

Klær fra flere store merker som Ralph Lauren, G-Star og Calvin Klein avgir giftige stoffer når de vaskes. Det har Greenpeace påvist i en ny undersøkelse.

Publisert

I naturen brytes toffet NFE raskt ned til det giftige og hormonforstyrrende stoffet Nonylfenol. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Greenpeace sin kartlegging av giftige klær fortsetter. I fjor høst gikk organisasjonen hardt ut mot flere store klesmerker, etter å ha påvist stoffet NFE (nonylfenoletoksylat) i en rekke klær. Nå har Greenpeace undersøkt klærne ytterligere, og kommet frem til at flere av plaggene avgir disse stoffene ved vask.

Giftig når det forlater vaskemaskinen

Organisasjonen har tidligere påpekt at det ikke er noe som tyder på at NFE er skadelig så lenge det holder seg i tekstilene, men at kjemikaliet kan gjøre stor skade når det forlater vaskemaskinen.

Da brytes det raskt ned til det svært giftige stoffet nonylfenol, som deretter vil havne i grunnvann og innsjøer. Nonylfenol er klassifisert som etsende, og kan blant annet føre til hormonforstyrrelser og fosterskade.

"

Figuren viser hvilke merker som er undersøkt, og hvor stor mengde av kjemikaliet som frigis under én klesvask. Faksimile: Rapporten "Dirty Laundry: Reloaded"

Håper flere vil fase ut

Det betyr at forbrukere over hele verden, av merker som Abercrombie & Fitch, G-Star og Calvin Klein, uvitende er med på å forurense offentlige vannkilder, også i områder der disse stoffene er forbudt, skriver Greenpeace på sine nettsider.

Fjorårets avsløringer førte til at flere større merker, som Nike, Adidas, Puma og H&M, lovet å å fase ut alle farlige kjemikalier fra produksjonskjeden innen 2020. Greenpeace håper nå at enda flere vil ta steget å slutte seg til deres "Detox-utfordring".

Greenpeace har testet klær fra tolv internasjonale klesmerker, og funnene ble offentliggjort i rapporten “Dirty Laundry: Reloaded” denne uka.

(Greenpeace)

Relaterte artikler

    KONTAKT

    P.b. 130, N-2261 Kirkenær
    469 41 000 redaksjonen@tekstilforum.no

    Redaktør:
    Georg Mathisen
    90 93 28 97