Louis-Vuitton-veske.jpg

Storstilt omsetning av piratvarer

Kopivaresalg er en enorm industri over hele verden, og falske skjønnhetsprodukter alene omsettes for 440 millioner euro i måneden, viser ny rapport.

Publisert

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Det er Yellow Brand Protections som gjennom sin rapport ”Watch Out Report” nå offentliggjør de høye beløpene.

Klær for 213 mill euro i mnd

Her kommer det blant annet frem at falske klær og sko omsetter for henholdsvis 213 og 92 millioner euro i måneden - Og tallene er i realiteten enda høyere, for det er bare de ti største motemerkene i hver sektor som er kartlagt.

Omsetningstallene pr. måned fordelt på varekategorier ser slik ut:

Type vare

Omsetning i millioner euro pr mnd*

Skjønnhetsprodukter440
Klokker270
Moteklær213
Smykker127
Sko92
Solbriller48
Leketøy15
Golfutstyr14
Babyutstyr11
Fotballtrøye-kopier7

* De ti største merkene i hver sektor er kartlagt.

Rapporten viser dessuten at 2,8 millioner annonser på utvalgte nettsider gjelder kopivarer.

Stadig bedre kopier

Ifølge Lella Brauner hos Yellow Brand Protection, tyder omfanget på at de store merkene har for begrensede muligheter til å reagere.

- Det finnes i dag så gode kopivarer, at målgruppen som er villig til å kjøpe dem er betydelig større enn tidligere. Dette, i tillegg til den stadig økende netthandlingen, gjør at det er en risiko for at beløpene vil stige mer, sier Brauner til fashionlaw.dk.

Barnearbeid og kjemikalier

Organisasjonen, som hjelper varemerkeinnehavere med å fjerne kopiprodukter fra nettet, understreker at kopiprodukter på internettet er et kjempeproblem. - Ikke bare er de av vesentlig dårligere kvalitet enn originalproduktene - som regel er de også fylt med giftige tilsetningsstoffer og kjemikalier, fremstilt uten å ta hensyn til noen forskrifter.

Kopiproduktene kan også være produsert ved hjelp av barnearbeidere med kummerlige arbeidsforhold. Noe som varemerkene selvsagt ikke ønsker å assosieres med, understreker Yellow Brand Protection.

Les rapporten Watch Out Report her

(fashionlaw.dk)

KONTAKT

P.b. 130, N-2261 Kirkenær
469 41 000 redaksjonen@tekstilforum.no

Redaktør:
Georg Mathisen
90 93 28 97