simen-Vatne

16-åring med supermarked på nett

- Interstore er et nettbasert supermarked hvor kundene kan kjøpe det samme som i et kjøpesenter. Nå utvides butikken med klær, sier den 16 år gamle Simen Krokstrand Vatne, innehaver av nettbutikken.

Publisert

Simen K. Vatne, ung og målbevisst forretningsmann som er i gang med virtuelt supermarked. Her blir han orientert om Minimessa av Otto Davidsen.

Han er trolig Norges yngste daglige leder i en nettbutikk. Men ambisjonene er høye, og forretningsforståelsen og sansen for å tjene penger er så absolutt på plass. Han kommer fra Ørnes i Nordland, og dukket opp på Minimessa i Tromsø for å gjøre avtaler med noen av de merkene som var utstilt. Og vakte en smule oppsikt med sin profesjonelle og målbevisste holdning. Den unge bedriftslederen har lagt løpet: Interstore er første skritt i den store planen hvor målet er å være hotelleier før han fyller 30.

Nettbutikken inneholder i dag blant annet hvitevarer, verktøy og husholdningsutstyr. I løpet av helgen sikret han seg avtale med en rekke klesmerker, som også skal selges i hans virtuelle supermarked.

- Er du ikke redd for høy returprosent når du satser på nettsalg av klær?

- Klær vil utgjøre rundt 25 prosent av vareutvalget i Interstore, og Jeg vil bare ha med kvalitetsmerker som de fleste kjenner godt, og som jeg kan tjene gode penger på. Dessuten har jeg fått gunstige fraktavtaler med gode returordninger med Post Nord og Bring.

- Hvilke merker vil du helst ha med?

- Kurante, anerkjente merker som er godt kjent blant folk flest. Mine favorittmerker som jeg helst bruker selv er Moods of Norway, Levis og Lacoste sko, så det er merker jeg gjerne vil ha med. Spesielt Moods of Norway skulle jeg gjerne hatt en avtale med!

Søker om dispensasjon

Det er ikke uproblematisk å starte bedrift i ung alder. Grensen for å eie og drive aksjeselskap er 18 år. Derfor har Simen gjort en avtale med sin mor, som foreløpig står som eier og daglig leder på papiret, men med klare avtaler om at han overtar alle aksjene som gave når han blir gammel nok. Han har jobbet lenge med å få dispensasjon fra Brønnysundregistrene og fylkesmannen for å kunne framstå som selskapets formelle eier fra han er 16 år, og venter spent på svar.

Kokk fra han var 11

Han ble tidlig klar over hva han ville bli og har jobbet målbevisst hele tiden. Fra han var 11 år har han jobbet som kokk i en kafeteria og siden i en restaurant for å finansiere oppstarten av selskapet og nettbutikken.

-Har du søkt om og fått noen form for etablererstøtte?

- Jeg har fått 25.000 kroner i etablererstipend og 20 timer med veiledning fra Økonor. I tillegg har jeg fått masse hjelp og støtte fra familien, men startkapitalen har jeg jobbet for og spart opp selv, sier han.

Parallelt med å utvikle nettbutikken har han planer om en ny etablering, Intergroup, som er ment å være et oppstarts- og rådgivningsselskap for gründere. Deretter Interhotel, et prosjekt som ligger noen år fram i tid, men ifølge planen i god tid før han blir 30.

Videregående som privatist

- Får du tid til å gå på skolen?

- Jeg begynte i første klasse på videregående i høst, men forretningsdriften tar så mye tid at jeg kommer til å ta videregående som privatist. Jeg hadde egentlig tenkt å ta økonomiutdannelse etterpå, men det er ikke mulig å lære å bli god forretningsmann på skolen, så det tror jeg jeg dropper. Men jeg er i gang med et etablererkurs. Det er jo mange eksempler på folk som lykkes uten særlig formell utdanning: Olav Thon, Kjell Inge Røkke, Petter Stordalen….

Powered by Labrador CMS