klokke-colurbox

Deltidsarbeid i varehandelen - Mer ønsket enn andre steder

Både arbeidsgivere og tillitsvalgte i varehandelen er enige om at deltidsstillinger gir fleksibilitet og mulighet til å bemanne etter bedriftens behov. Mange i bransjen ønsker også å jobbe deltid, viser ny rapport fra Fafo.

Publisert

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Forskningsstiftelsen Fafo har på oppdrag av Hovedorganisasjonen Virke og Handel og kontor (HK) kartlagt ufrivillig deltid, bemanningsstrategier og deltidsstillinger i varehandelen. Rapporten er første del i et større samarbeidsprosjekt mellom de to organisasjonene, og skal danne grunnlaget for tiltak ute i den enkelte virksomhet. Det skriver Virke på sine nettsider.

– Lovregulering er ikke løsningen

" Varehandelen preges av lange åpningstider og varierende behov for arbeidskraft gjennom dagen, uka og året, og undersøkelsen viser at både arbeidsgivere og tillitsvalgte derfor mener at deltidsstillinger gir økt fleksibilitet og styrker mulighetene for bemanning etter bedriftens behov.Kartleggingen viser også at det i enkelte deler av varehandelen oppleves som vanskelig å legge til rette for utvidet arbeidstid for dem som ønsker det. Strengere lovregulering av rett til heltidsstilling vil imidlertid ikke føre til at omfanget av ufrivillig deltid reduseres, ifølge Virke:– Snarere tvert i mot. Bedriftene har behov for den fleksibilitet som ligger i deltidsansatte. Mange arbeidstakere ønsker deltidsarbeid i større eller mindre deler av sin yrkeskarriere. Muligheten for å legge til rette for redusert stilling for dem som trenger det er avhengig av at bedriftens behov for arbeidskraft kan dekkes. Virke er overbevist om at dersom flere skal få tilbud om den arbeidstid de ønsker, må ansatte være villig til å arbeide når det er størst behov, sier Inger Lise Blyverket, som leder Arbeidslivspolitikk i Virke.

Organiserer tiltak hos den enkelte

Samarbeidsprosjektets neste fase vil omhandle tiltak ute i den enkelte butikk i tillegg til kurs, seminarer og utvikling av felles materiell. – Jeg er overbevist om at det fins muligheter i arbeidstidsplanlegging og økt bevissthet om bruk av deltid, sier prosjektleder Runa Bolstad Laume. Hun er allerede er i gang med arbeidet ute i enkeltbutikker, og hensikten er å redusere omfanget av ufrivillig deltid.

Bedre planlegging av arbeidstid

Både Virke og HK er enige om at partene lokalt er de beste til å finne fram til løsninger som passer i den enkelte bedrift. – Virke er positiv til arbeidet med å prøve ut tiltak som kan gjøre det enklere å planlegge arbeidstiden for de ansatte på en god måte. Gode eksempler fra bedrifter der partene lokalt har blitt enige om hvordan bedriftens og ansattes behov best kan imøtekommes, kan inspirere andre til økt bevissthet om bruk av deltid, sier Blyverket. Undersøkelsen viser at ledere og tillitsvalgte sjelden har dette på dagsorden. Rapporten viser også at både ledere og tillitsvalgte mener at opplæring slik at ansatte kan fylle flere funksjoner, er et viktig tiltak. Les mer om undersøkelsen på Virke sine nettsider.

KONTAKT

P.b. 130, N-2261 Kirkenær
469 41 000 redaksjonen@tekstilforum.no

Redaktør:
Georg Mathisen
90 93 28 97