klesbutikkansatt.jpg

Formell utdanning mindre viktig

Norsk varehandel er en økonomisk attraktiv bransje, men den har ikke draget på nyutdannede talenter fra universiteter og høyskoler, viser ny studie fra BI.

Publisert

Studien viser at næringen kan virke attraktiv for unge uten høyskoleutdanning som ønsker å skape sin egen karriere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Studien ”En kunnskapsbasert varehandel” konkluderer med at næringen ikke er spesielt attraktiv for ledelsestalenter med utdanning, og at bransjen trenger et kompetanseløft. – Det er urovekkende at utviklingen tyder på en sterkt redusert satsing på rekruttering av kandidater med formell utdanning, sier BI-professor Arne Nygaard til Oslo Handelsstands Forening (OHF) sine nettsider.

Økt vektlegging på erfaringsbasert kunnskap

Sammen med doktorgradsstipendiat Jakob Utgård ved BIs Institutt for markedsføring, står han bak forskningsrapporten.

De to påpeker her at næringen kan virke attraktiv for unge uten høyskoleutdanning som ønsker å skape sin egen karriere gjennom å gå gradene fra vanlig ansatt til butikksjef, og eventuelt videre til kjedeledelsen.

Økt bruk av prestasjonssystemer kan ha ført til en utvikling fra formell kompetanse til økt vektlegging på erfaringsbasert kunnskap, påpeker de i rapporten.

- Varehandelen trenger unge talenter

OHFs administrerende direktør Gunnar Larssen er klar på at de unge talentene må ivaretas. Han mener det er viktig at handelen tiltrekker seg talentene og videreutvikler dem.

" – Forskerne anbefaler næringen å satse mer på å ”sy sammen” erfaringsbasert kunnskapsutvikling med formell utdanning for å øke attraktiviteten blant unge talenter. Det kan også hjelpe å invitere talenter til å prøve ut næringen gjennom godt organiserte ”internships”, sier Larssen til OHFs nettsider(OHF)

KONTAKT

P.b. 130, N-2261 Kirkenær
469 41 000 redaksjonen@tekstilforum.no

Redaktør:
Georg Mathisen
90 93 28 97