butikktyveri

Mer organisert kriminalitet mot detaljhandelen

30 prosent av virksomhetene i norsk detaljhandel har opplevd en økning i organisert kriminalitet. Uærlige ansatte står for 29 prosent av svinnet. 17 prosent av det som stjeles internt gjøres av ledere og nøkkelpersoner. Halvparten av de som er utsatt for tyveri melder at tyvene har fått hjelp av ansatte. Svinnet i Norge beregnes til 5,6 milliarder, 130 millioner mindre enn i fjor.Dette er noen av tallene i Infratek Annual Theft Survey (IARTS) – den årlige undersøkelsen om svinn og tyveri i detaljhandelen – som Infratek la fram denne uken.

Publisert

571 butikker og kjeder i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island, som representerer 11.632 utsalgssteder, svarte på undersøkelsen, som ble gjennomført i perioden juni til august 2014. Informasjonen som ble gitt, omhandlet perioden juli 2013 –juni 2014. Spørreskjemaet inneholdt 41 spørsmål som til sammen er ment å reflektere hovedproblemene i de fem landene.

Svinnet ned

Fra fjorårets til årets undersøkelse går det rapporterte svinnet i Norge ned med nesten 16 millioner euro eller i underkant av 130 millioner kroner; fra i underkant av 5,8 milliarder kroner til i overkant av 5,6 milliarder. Det totale svinnet i Norge uttrykkes som en prosentandel av salget, og utgjør i år 1,30 prosent, mot 1,33 prosent i fjor. En årsak til nedgangen er økt fokus og økt innsats mot tapsforebygning og at det tas i bruk ny teknologi i kampen mot svinnet.

Roy Tuhus

I Norden samlet gikk det totale svinnet ned marginalt, fra 1,35 % i 2013 til 1,34 % i år. I kroner og øre betyr dette at det totale svinnet for de nordiske respondentene i fjor var cirka 20,8 milliarder norske kroner målt i dagens verdi, mot like over 20,5 milliarder i år.

Den nordiske nedgangen i svinn knytter seg hovedsakelig til matvarebransjen, som gikk fra 1,20 % i 2013 til 1,18 % i år. Detaljhandelsvirksomheter utenom dette segmentet forholdt seg samlet sett stabilt på 1,49 % de to årene.

Begrepet svinn er sammensatt, og består av tyveri og svindel utført av kunder eller ansatte, samt administrative feil, eksempelvis feil med prising av varer, feil på fakturaer etc.

Kilder til tap

Det totale svinnet er fordelt på tre områder: Butikktyver, uærlige ansatte og administrative feil. Sistnevnte defineres som eksempelvis feil med prising av varer, feil på fakturaer etc.

Butikktyver topper fortsatt listen når vi ser nærmere på hvor tapene stammer fra, både i Norge og Norden, med henholdsvis 53 og 52 prosent rundt regnet. I Norden stod uærlige butikkansatte for 29 prosent av tapene, en marginal forskjell fra Norges 28 prosent. (én prosent ned i forhold til 2013). Finnene har den største andelen butikktyver, her stod de for i overkant av 54 prosent av de samlede tapene. Norge ligger nederst av alle de nordiske land når det gjelder administrative feil som kilde til tap, med 19 prosent.

Stjeler for 495 kroner

Gjennomsnittlig verdi av det nordiske butikktyver stjal for er 460 kroner. I Norge stjeles det for gjennomsnittlig 495 kroner hver gang. Verdien av det ansatte stjeler for ligger mye høyere, på gjennomsnittlig 2450 kroner. Gjennomsnittet for Norden er 2200 kroner.

I Norden ble 144.506 butikktyver tatt i 2014. I Norge er dette tallet 42.020, som er mer enn de øvrige nordiske landene. -Norge er et foregangsland både hva gjelder bevissthet i forhold til svinn, så vel som å ta i bruk ny teknologi for å forebygge tap i detaljhandelen. Dette er nok noe av det vi ser gjenspeile seg i vår plassering på denne listen, i tillegg til at det plasserer oss nederst i forhold til administrativt svinn, sier svinnekspert og nordisk direktør produktledelse og forretningsutvikling i Infratek Sikkerhet, Roy Tuhus.

Flere mannlig butikktyver

Av de nordiske butikktyvene var 75.909 menn og 68.597 kvinner. I Norge var tallet henholdsvis 21.976 og 20.044.

Når det gjelder butikkansatte som stjeler er kvinner er i overtall. 3.605 uærlige ansatte ble tatt på fersken i fjor. Av disse var 1.379 menn, og hele 2.226 kvinner. I Norge var 344 menn og 537 kvinner av totalt 881. Noe som har sammenheng med at det er overvekt av kvinnelige ansatte i detaljhandelen.

Samarbeider med tyvene

Halvparten av de nordiske respondentene opplevde at ansatte samarbeidet med kunder om å stjele, for eksempel ved å gi bort varer til venner eller slektninger.. Det er samtidig interessant å merke seg at i gjennomsnitt 16 prosent av internt tyveri i Norden er begått av de mest betrodde ansatte med leder-eller nøkkelansvar.

De eldste er verst

Av de totalt 144.506 butikktyvene som ble tatt i Norden, var 51.274 av dem over 34 år. På andreplass kommer de mellom 18 og 24 år med 37.371. Deretter de mellom 25 og 34 år (30.753) og helt på bunn de under 18 år, med 25.106.

Småvarer og tilbehør

Barberprodukter topper listen over hvilke produktkategorier som er mest populære blant tyvene (4,5 prosent), etterfulgt av datatilbehør (4,4 prosent), klestilbehør (4 prosent) og klokker (3,5 prosent).

Organisert kriminalitet øker

Nordiske detaljhandelsvirksomheter opplever en økning i organisert kriminalitet; Da undersøkelsen ble gjennomført i 2013, svarte 25 prosent at de hadde opplevd dette. I år var tallet 30 prosent.

Finland er det landet i Norden som i størst grad opplevde organiserte kriminelle på kroppen, her svarte 34 prosent bekreftende.

- Mer eller mindre åpne grenser mot store deler av vår omverden har dessverre også en stor bakside, og det er litt av det vi ser her. Det faktum at Norge er et av verdens rikeste land vil for øvrig alltid fremstå svært forlokkende for organiserte bander. Problemet har med andre ord kommet for å bli, sier Roy Tuhus.

Kjeltringene møter større motstand

Fra 2013 til 2014 økte investeringene i tapsforebyggende tiltak hos butikker og kjeder på tvers av Norden med rundt 19 millioner kroner. I Norge stod det gjennomsnittlige beløpet stille på i overkant av 1,1 milliard kroner i den aktuelle perioden, men fordelingen på ulike tiltak endret seg. Blant annet økte innkjøp av avansert programvare for analyse svinn og lønnsomhet med rundt åtte millioner norske kroner.

Norge ligger for øvrig nest høyest av alle de fem nordiske land hva gjelder investeringer i tapsforebyggede tiltak, selv om vi bortsett fra Island er det minste landet. Kun Sverige, med sine nær 10 millioner innbyggere, bruker mer enn oss

- Norske detaljhandelsvirksomheter har generelt sett god økonomi som følge av en kjøpesterk befolkning. Samtidig er bevisstheten rundt tapsforebygging høy, noe som gjør investeringsvilligheten på området tilsvarende. Dette gjenspeiler seg også i at vi ligger svært langt opp på listen over pågrepne butikktyver og uærlige ansatte, sier Roy Tuhus.

Slik tas tyvene

På nordisk basis ble i underkant av 37 % av butikktyvene og 45 % av uærlige butikkansatte avslørt av sikkerhetspersonell og/eller andre butikkansatte. Når det gjelder butikktyverier var kameraovervåking involvert i 24 prosent av tilfellene, elektronisk varesikring i 19 prosent og varsling fra kunder i 7prosent av tilfellene.

35 prosent anmeldes

Anslagsvis 35 prosent av alle butikktyverier anmeldes i Norden. I Norge oppgir 36 prosent at de «alltid» eller «for det meste» anmelder tyverier. Trenden er at flere anmelder tyverier, til tross for utbredt drustrasjon over politiets begrensede ressurser til å følge opp saken.29 prosent oppgir at de anmelder uærlige ansatte, og dette tallet er også stigende.

- At stadig flere velger å anmelde både butikktyver og uærlige ansatte er en gledelig utvikling. Selv om man kanskje tenker at dette kan virke i overkant strengt må man huske på at butikker ofte opererer med små marginer. Omfattende svinn vil derfor, i ytterste konsekvens, true butikkens eksistens og dermed også de ansattes arbeidsplasser, sier Tuhus.

Online-svinn

Virksomhetene som har online salgskanaler oppga et prosentvis svinn på 0,93 %, fordelt på 0,62 % som følge av falske ordre og 0,31 % knyttet til betalingssvindel. Falske ordre betyr at kriminelle for eksempel får sendt varer til adresser som de har leid for kort tid, og når butikken oppdager at de ikke har fått pengene sine, har de kriminelle forsvunnet. Betalingssvindel er når de kriminelle bruker stjålne kreditt- og debetkort for å betale med. Norge ligger med sine 0,81 prosent best an av de nordiske landene. Men det registreres økning i svinn i netthandelen i alle land. Verst er det i Danmark, hvor falske ordre og betalingssvindel økte med 13 prosent det siste året.

- Dette er en utvikling vi har sett komme over flere år, i tråd med at nettbutikker tar over for store deler av det tradisjonelle butikksalget. Derfor blir en økende andel antisvinnløsninger utviklet nettopp med tanke på dette segmentet, sier Roy Tuhus.

Powered by Labrador CMS