Butikktyv

Norge har minst tap og svinn

Varehandelen tapte 750 milliarder kroner på grunn av svinn på verdensbasis i fjor, i gjennomsnitt 1,29 prosent av den globale omsetningen. Undersøkelsen viser også at Norge er det landet i verden der detaljhandelen har lavest tap og svinn.

Publisert

For 13. år på rad publiseres den globale undersøkelsen Global Retail Theft Barometer (GRTB) som viser svinn i detaljhandelen. En undersøkelse som blir sett på som en viktig bransjestandard.

Svinn (butikktyveri, svindel fra ansatte eller leverandører, organisert kriminalitet og administrative feil) kostet den globale varehandelen mer enn 750 milliarder kroner ($128 mrd) siste år, i følge siste GRTB. Dette utgjør i gjennomsnitt 1,29 prosent av vareomsetningen.

Ifølge undersøkelsen er svinnet blitt noe redusert i de fleste land. De laveste tallene ble registrert i Norge (0,83 prosent av omsetningen), etterfulgt av Japan og Storbritannia (0,97 prosent). De høyeste tallene ble registrert i Mexico (1,70 prosent) og Kina (1,53 prosent). Nedgangen forklares gjennom større fokus og økt investering på svinnforebygging i de landene der svinnet falt mest.

Norge har altså lavest tap og svinn, og er best i klassen i den verdensomspennende undersøkelsen.

- En avgjørende faktor er så klart at norsk handel investerer i varebeskyttelse, relativt sett betydelig mye mer enn for eksempel Danmark og Sverige, sier talsmann for Checkpoint Systems, Gustav Sandstrøm.

– Jeg synes også det finnes en sterk og positiv innstilling til å jobbe med varebeskyttelse. Det finnes andre markeder der varealarm er en mer ubekvem diskusjon og som samtidig kan virke hemmende for salget. Men i Norge finner vi tvert imot en stor interesse rundt å designe løsningen så de er en del av det naturlige miljøet i butikken og forsterker salget samtidig.

Detaljhandelen i Norge er blant landene i Europa som bruker høyest andel av omsetningen på å forebygge tap og svinn. Undersøkelsen viser at 1,30 prosent eller NOK 5,1 milliarder av omsetningen går til dette formålet. Likevel tapte detaljhandelen i Norge 3,3 milliarder kroner i fjor.

Butikktyveri er den største årsaken til tap og svinn blant 16 av de 24 landene som er med i den verdensomspennende undersøkelsen. I Europa utgjorde butikktyveri 38 prosent av svinnet.

Slik er det ikke i Norge. I Norge utgjør administrative feil den største årsaken til svinn, med hele 39 prosent. Administrative feil er for eksempel feil med prising av varer, feil på fakturaer. Mens butikktyveri står for 30,2 prosent av tapet, og uærlige ansatte 27 prosent.

Ifølge Sandstrøm er andelen av administrative feil er så høy fordi det er delvis en effekt av at man i Norge er veldig bra på å motarbeide og minske butikktyveri. Den andelen svinn som er igjen blir jo da administrative feil.

- Uansett kommer administrativt svinn til å komme enda sterkere i fokus de neste årene, og ikke bare i Norge, avslutter Sandstrøm.

Powered by Labrador CMS