Voice stenger 200 Match, VIC- og Boys of Europe-butikker
Voice stenger 200 Match, VIC- og Boys of Europe-butikker

Corona-krisen øker i handelen

Stadig flere butikker stenger dørene og permitterer ansatte på grunn av corona-viruset. Mange frykter konkurs hvis ikke situasjonen endrer seg i løpet av de to neste ukene.

Publisert

Tall fra Virkes medlemsundersøkelse i handels- og tjenestenæringen viser hvor kritisk situasjonen er for faghandelsvirksomhetene. Én av fem i faghandelen tror ikke de holder mer enn to uker.

Ivar Horneland Kristensen
Ivar Horneland Kristensen

− Jeg er dypt bekymret for utviklingen vi ser nå. Tusenvis av arbeidsplasser kan forsvinne i løpet av kort tid. Det som kom fra regjeringen og Stortinget søndag og mandag var bra, men nå må det effektueres umiddelbart. Det er et akutt behov for å tilføre virksomhetene penger, og da bør innbetalt arbeidsgiveravgift for januar og februar tilbakeføres virksomhetene, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

− Virksomhetene i handels- og tjenestenæringen er i en kritisk fase nå. Nå ser vi at faghandelen sliter. Dette er dramatisk for en bransje som allerede har svært små marginer, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Stor pengemangel

Stengte virksomheter, nærmest full stans i etterspørsel og store problemer med å få inntekter for å dekke utgiftene er situasjonen for våre medlemmer nå.

Innenfor faghandel svarer 56 prosent at de har svært store eller store problemer med likviditeten.

Også i andre deler av handels- og tjenestenæringen er likviditeten presset.

· 44 prosent har problemer med likviditeten. Trening, faghandel, reiseliv og små selskaper er hardest rammet.

· 59 prosent opplever nedgang i etterspørsel. Bare 11 prosent er uberørt.

· 19 prosent har måttet stenge på grunn av myndighetenes folkehelsetiltak.

− Myndighetene har gjort svært drastiske tiltak for å begrense smittespredning. Det er helt riktig, samtidig ser vi at det får alvorlige konsekvenser for virksomhetene når folk slutter å kjøpe varer og tjenester, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Denne uken gikk et samlet storting virksomhetene i møte med krisepakker, men også næringsdrivende selv kan bidra i dugnaden.

− Utleiere må jobbe sammen med virksomhetene, hvis ikke har de ingen å leie ut til når dette er over, sier Ivar Horneland Kristensen.

Permitteringer øker

78 prosent av medlemmene har permittert eller vurderer å permittere. Blant respondentene i undersøkelsen er det registrert 11 200 permitterte, og ytterligere 19 900 planlagte permitteringer.

−Hvis vi regner det opp til alle Virkes medlemmer tyder det på at over 30 000 sysselsatte allerede er permittert, og ytterligere 40 000 er planlagt, sier Horneland Kristensen.

Mange stenger

I løpet av uken vil en rekke butikker i tekstilbransjen stenge dørene og permittere. Mange har allerede stengt.

Voice Norge meldte onsdag at kjedene Match, VIC og Boys of Europe stenger 200 butikker fra lørdag og permitterer 1000 ansatte.

DK Company har besluttet å stenge 250 butikker i Norge og Danmark fra torsdag.

En mediesjekk rundt om i Norge viser at stadig flere butikker og sentre reduserer åpningstider eller stenger grunnet dramatisk kundeflukt som følge av corona-pandemien.