Janusfabrikken har testet produksjon av munnbind

Janusfabrikken tester munnbind

Janusfabrikken er ferdig med de første testene av tekstiler til bruk i munnbind. De viser et beskyttelsesnivå på 70 prosent. Standarden (EN 14683) krever 95 prosent.

Janus fortsetter å teste med flere nyutviklede strikkestrukturer for å komme enda høyere opp i beskyttelse. Strikketeknikere og tekstilingeniører jobber kontinuerlig med dette.

- Vi gir oss ikke og er allerede i gang med testing av munnbind med enda flere beskyttelseslag og kombinasjoner, sier administrerende direktør, Arne Fonneland, ved Janusfabrikken.

Arne Fonneland

- Vi er takknemlige for at testene viste såpass høyt beskyttelsesnivå på munnbind, som for oss er ukjent terreng. Helsemyndighetene får beslutte om de ønsker å begynne en produksjon på hittil oppnådd resultat, eller om de ønsker å vente og se om vi oppnår 95 prosent. Vi følger utelukkende deres råd, sier han.

Rask reaksjon

Helseminister Bent Høie ba 3. mars om hjelp fra Norsk industri vedrørende produksjoner av verneutstyr til helsemyndighetene.

– Dagen etter tok vi kontakt med Norsk Industri og tilbød vår hjelp – om vi kunne lage munnbind. Dog har vi aldri laget det før, men i en krisesituasjon må man hjelpe og prøve og være kreativ. Kan tettstrikket ull fungere? Samme dag ble vi kontaktet av Helsedirektoratet, som takket og meldte at det skulle opprettes en næringskontakt, sier Fonneland.

Helsedirektør Bjørn Guldvog holdt en pressekonferanse 5. mars. Her ble initiativet til Janusfabrikken nevnt.

– Samme kveld ble vi oppringt av Sykehusinnkjøp og fikk melding om standarden som kreves for å lage munnbind. Fredag 6. mars ble testen til helsemyndighetene bestilt i Sentral-Europa. Alt materiell var mottatt tirsdag 10. mars hos laboratoriet. Alt ble sendt med ekspressforsendelse og det ble bestilt ekspressbehandling, med ønske om prioritet, forteller han.

Janusfabrikken har sendt ned syv ulike materialkombinasjoner til testing. Det som er testet først er munnbind i tre lag i to materialtyper som kan kokes og gjenbrukes.

Vi ante ikke om dette ville kunne fungere, men vi må i hvert fall prøve. Parallelt med at dette akutt-prosjektet kom ut i det offentlige rom, så opplevde vi hjerteskjærende henvendelser fra hele landet. Mennesker som er dypt fortvilet og redde, og som naturlig nok ønsker å beskytte seg, både privat og på arbeidsplassen, sier Fonneland.

Powered by Labrador CMS