Bror William Stende
Bror William Stende

Jobber for mer presise støtteordninger

- Det jobbes kontinuerlig med å påvirke myndighetene for å gjøre endringer slik at de offentlige støttetiltakene som er i gang, kan treffe mer presist og rettferdig, sier direktør for faghandel i Virke, Bror William Stende.

Publisert

- Det viktigste var å få i gang tiltak raskt, og det klarte vi. Men det betyr at ordningene ikke er presise nok, noe som må endres underveis. Det er spesielt periodisering av inntekter og kostnader som er et problemområde: eksempelvis ordre som ble inngått i januar, men med levering i mai/juni. Eller som med tekstilagenter, som har gjennomført salg, men som får beregnet sin provisjon i ettertid.

Stende understreker at de kompensasjonsordningene som er satt i verk er en nødhjelp, og han forstår at mange vil være frustrert over at de ikke får mer. Men han tror ikke det er realistisk at det vil komme flere store tiltakspakker. - Selv om vi jobber kontinuerlig med å påvirke myndighetene og komme med forslag om endringer for å gjøre tiltakene mer presise og rettferdige, er det ikke realistisk å tro at det er så mye mer hjelp å få fra det offentlige, sier han.

Noe som naturlig nok medfører at Virkes hardt pressede medarbeidere får frustrerte tilbakemeldinger om at de ikke gjør nok, men Stende understreker: - Vi har jobbet dag, natt og helger for å få på plass kompensasjonsordningen. Våre rådgivere har bemannet telefonen i helger og på kvelder og hjulpet tusenvis av medlemmer. Uten et Virke ville kompensasjonsordningen vært enda svakere. Og vi får svært mange positive og takknemlige meldinger fra våre medlemmer som er glad for den hjelpen de får.

Han henviser til Virke.no, hvor det fortløpende legges ut veiledning og svar på spørsmål, og hvor det også er linker til søkeskjemaer.

Vil endre bransjen

Stende er glad for å registrere den kreativiteten krisen har utløst, og er imponert over hvordan mange aktører har jobbet for å holde sin virksomhet i gang. Mange netthandelsaktører har hatt et oppsving den siste måneden, også blant de som ikke hadde etablert netthandel fra før.

Han er ikke i tvil om at corona-krisen vil bidra til å endre tekstilbransjen. – Krisen har ført til at de utviklingstrekkene vi har sett vil komme, som økt netthandel og en reduksjon i antall fysiske butikker høyst sannsynlig vil akselerere når situasjonen etter hvert normaliserer seg, sier han.