En tøff vinter for sportsbransjen. (Illfoto: Yay)

Detaljomsetningen opp i mars

Detaljomsetningen utenom motorkjøretøyer og bensin gikk opp 7,3 prosent fra mars i fjor til mars i år, ifølge SSBs detaljomsetningsindeks.

Publisert

Med påske i april i år og mars i fjor, og dermed tre handledager flere i år enn i fjor, er tallene ikke helt enkle å vurdere. Hittil i år er omsetningen opp med 3,1 prosent.
Mange bransjer viser tosifrede vekstrater i mars målt mot samme periode i fjor: Postordre/internett (26), elektriske husholdningsartikler (17), byggvarehus (14,9), møbler (13,9) og apotek (11), ifølge sjeføkonom i Virke, Lars Haartveit.
I den andre enden av skalaen finner vi i hovedsak sportsbutikkene med en nedgang på 6,5 prosent. Dette er bransjen som virkelig ikke har hatt været på sin side så langt i år, med fravær av snø på østlandet i januar og en kald mars. Og i tillegg er påsken først i april. For årets tre første måneder er omsetningen ned 7,2 prosent.

Vinneren når vi ser årets første tre måneder under ett er som så ofte før postordre/internett med en vekst på 15,3 prosent.
Detaljomsetningsindeksen viser ellers med all tydelighet at prisstigningen er kommet ned igjen, slik at volumene nå øker.
Samlet sett vurderer vi marstallene som gode – i 2014 opplevde vi kalendereffekter som likner på årets, da viste detaljomsetningsindeksen eksklusive motorkjøretøyer og bensin en vekst på 4,4 prosent, er Haartveits oppsummering på Virke.no.

Powered by Labrador CMS