- Skyter spurv med kanoner
Sportsbransjen skyter spurv med kanoner når de markedsfører luktfrie tekstiler med nanosølv. Og de treffer ikke en gang. Det sa Ingun Grimstad Klepp i SIFO på Tekstilpanelets møte i Oslo torsdag.
Rundt 50 bransjefolk deltok i Tekstilpanelets møte i Oslo.
Grimstad Klepp viste til en undersøkelse gjennomført av SIFO. Der ble tekstiler av ull, bomull, syntetiske materialer og materialer med nanosølv gjentatte ganger utsatt for svette fra 30 personer av begge kjønn, og luftet og vasket imellom. Gjentatte lukttester på ulike stadier i forsøket viste at tekstiler med nanosølv ikke kom noe særlig bedre ut enn gjennomsnittet, og at ull er like bra og langt mer miljøvennlig enn materialer med nanosølv, i hvert fall til trening og fysisk aktivitet utendørs. Et viktig funn var at syntetiske tekstiler som ble vasket med tøymykner kom dårligst ut.
Grimstad Klepp understreket at resultatene ikke er ferdig bearbeidet, og at det gjenstår mye analysearbeid i etterkant av undersøkelsen. Hun slo fast at det kreves mer testing og mer forskning for å få mer kunnskap på dette områdetog for å få fram mer bærekraftige materialer.
Clare Hussey
Tekstilpanelet skal arbeide med spørsmål om bærekraft og miljøpåvirkning i tekstilbransjen. Torsdagens møte var viet sportsbransjen og utviklingen av ”intelligente” tekstiler som har mange positive egenskaper, men som også kan gi skadevirkninger på miljø og omgivelser. Rundt 50 bransjefolk deltok.
Dr. Clare Hussey fra European Outdoor Group fortalte om det europeiske miljøsamarbeidet og gratisressursen SIGNS (http://standards.europeanoutdoorgroup.com), som kartlegger hva man må ha på stell i hvert eneste land i verden for å gå inn i markedet og ikke minst med EcoIndex i samarbeid med Outdoor Industry Association. Siden tekstildelen (www.ecoindexbeta.org) av dette arbeidet nå er fusjonert med NIKEs design verktøy til noe som kalles Apparel Eco Index V1 som man planlegger skal bli Apparel Index V2.
Svenske Robin Grankvist presenterte en prosess de har ”lånt” fra naturens egne evne til å være vannavstøtende som passer til cellulosebaserte fibre – og blandingstekstiler med polyester og f eks bomull, lin eller hamp. Selve prosessen kalles OC-aquasil™, og er nå til uttesting for masseproduksjon. Selve behandlingens resultat og tekstilet skal ut mot forbruker kalles Organotex.
Line Telje Høydal, sjefingeniør i KLIFs Tilsynsavdeling, ga en oversikt for bransjen over de pliktene og det ansvaret man har som importør av varer – og til dels hvor dårlig oversikt firmaene har over både hva de må stå inne for og hva de har på lager. For sportsbransjen handler dette delvis om at man har gått fra å være en leverandør av ski, sykler og skøyter til å bli en livsstilsleverandør av nær sagt alt. Ikke minst kroppsnært undertøy og yttertøy som tilsynelatende skal tåle en Everest-bestigning selv om de stort sett brukes i skog og mark.
" Hun kunne peke ut Swix og Helly Hansen som de beste i klassen i det norske sportsmarkedet når det gjelder kontroll og oppfølging av produkter i forhold til miljøgifter.