Liten nedgang i julehandelen - sentrumshandelen lider
Sentrumshandelen i de store byene lider etter de siste koronarestriksjonene, men landet sett under ett er det bare en liten nedgang i julehandelen sammenlignet med i fjor. Og kommende uke vil nordmenn handle for 18 milliarder. Det viser nye tall fra Virke.
Butikkomsetningen i kjøpesentrene i uke 49 var så vidt lavere enn samme uke i fjor. Nå venter innspurten. Hele 30 prosent av desemberhandelen blir vanligvis gjort den siste uken før julaften.
Butikkhandelen i kjøpesentrene gikk ned 0,7 prosent sammenlignet med tilsvarende uke i fjor, mens butikkomsetningen har gått ned 0,1 prosent i de to første ukene (48 og 49) av desember. Det viser de foreløpige resultatene fra Virkes julehandelsstatistikk, utarbeidet av Kvarud Analyse. Den marginale nedgangen i uke 48 og 49 er mindre enn forventet.
Virkes prognose anslår at det vil bli handlet for 18,3 milliarder kroner fra lørdag 18. til fredag 24. desember.
Sentrumshandelen vil lide
– Av erfaring vet vi at svært mange gjør mange innkjøp i løpet av de siste dagene før jul, og at nesten en tredjedel av desemberhandelen gjøres mellom i dag og julekvelden. Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til hvordan smitteverntiltak vil påvirke handelen. Utstrakt bruk av hjemmekontor og mindre trafikk til bysentrene vil påvirke sentrumshandelen, sier Jarle Hammerstad, leder for handelspolitikk i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.
– Dette fanger vi ikke opp med kjøpesentertallene, men tilbakemeldinger fra sentrumsbutikker tyder på mindre trafikk, sier Hammerstad.
Tall fra Virkes medlemsundersøkelse, tatt opp mellom 13. og 15. desember, viser at 2 av 5 butikkledere forventer at de i stor grad blir berørt av de siste smitteverntiltakene.
45 prosent oppgir at omsetningen har hatt nedgang de siste to ukene, og 60 prosent forventer lavere omsetning de neste to ukene. Så mange som 7 av 10 respondenter innen faghandel forventer at desemberomsetningen vil være lavere i år enn i et normalår.
– Mye av omsetningen vil etter alt å dømme flytte seg fra sentrumsbutikker til netthandel og kjøpesentre utenfor bysentrene. Vi har allerede begynt å se tegn til dette, men det vil nok vise seg tydeligere den siste uken før jul, sier Hammerstad.
Fortsatt oppgang for spesialbutikkene
Foreløpig fortsatte imidlertid oppgangen for spesialbutikkene*, som opplevde en oppgang på 6,2 prosent. Best gikk det for kles-, sko- og veskebutikkene, der omsetningen økte med 7,4 prosent. Mat og drikke og hus og hjem, som knuste alle rekorder gjennom hele julehandelen i fjor, gikk ned med 9,1 og 2,9 prosent.
− Mat og drikke er en stor del av det mange av oss kjøper rett før jul, og nå som mange julebord er avlyst og grensehandelen vil bli lavere enn ventet på grunn av nye reiserestriksjoner er det grunn til å tro at dagligvarer og polvarer vil få en sterk avslutning på året, sier Jarle Hammerstad.
Virkes foreløpige beregning bygger på resultater fra 200 kjøpesentre.
* Med spesialbutikker menes bl.a. sportsbutikker, apotek, blomsterbutikker, parfymerier, bokhandel, gullsmedbutikker, urmakere, fotobutikker, platebutikker, brillebutikker, leketøysbutikker og dyrebutikker.