Dressmann størst på Fairtrade-bomull

Publisert

Når Dressmann på nyåret 2018 lanserer t-skjorter, undertøy og sokker i Fairtrade-merket bomull i sine nærmere 500 butikker i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island, Østerrike og Tyskland, blir de verdens største moteaktør innen Fairtrade-merket bomull.

Dressmann er også det første i motemerket Norge som samarbeider med Fairtrade om å gå helt tilbake til bomullsbonden i arbeidet med å forbedre arbeids- og miljøforhold i verdikjeden. I India vil bomullsbøndene investere penger fra Fairtrade-salg i utdanning og mer miljøvennlig produksjon, ifølge en pressemelding fra Fairtrade Norge.

- Vi er stolte over å kunne lansere klær i Fairtrade-merket bomull og med det bli største motemerket innen Fairtrade! Fairtrade-merket blir først å finne på basic-plagg som alltid er i butikk, men dette er bare begynnelsen på vår reise sammen med Fairtrade. Vi vil lansere flere plagg i Fairtrade-merket bomull i løpet av 2018, forteller Chessa Nilsen, ansvarlig for bærekraft i Dressmann.

- Det er når de store volumene handles til Fairtrade-betingelser, at det virkelig har en merkbar effekt for mennesker og miljø i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Vi håper Dressmanns Fairtrade-satsing er til inspirasjon for andre store norske og utenlandske aktører uavhengig av bransje, sier Marianne Størseth, daglig leder i Fairtrade Norge.

Stort løft for bønder i India

I India har de 2400 bomullsbøndene i det Fairtrade-sertifiserte kooperativet Noble Ecotech stor nytte av Fairtrade-sertifiseringen og inntektene fra bomull solgt til Fairtrade-betingelser. De har de kjøpt inn jordbruksredskaper, vannbeholdere og skoleutstyr til barna, og installert dryppvanning på alle åkrene og slik redusert vannforbruket med ca. 40 prosent. Bonden som har dyrket Fairtrade-merket bomull har blant annet fått en mer anstendig betaling for bomullen og har fulgt omfattende standarder for bærekraftig jordbruk.

- Før måtte vi bønder kjøpe såfrø fra lokale kjøpmenn hvert år og ble stående i gjeld til dem. Det Fairtrade-sertifiserte kooperative som vi nå er medlemmer av, kjøper inn frø i store kvanta og selger videre til oss bønder for en rimelig penge. Kooperativet kjøper all bomullen vi dyrker og selger det videre for oss, sånn at hver enkelt bonde slipper å stå for salget selv, fortalte bonden Chatr Singh da Dressmanns morselskap Varner og Fairtrade Norge besøkte India i oktober.

Bøndene i Noble Ecotech planlegger å bruke fremtidige Fairtrade-inntekter til å opprette et senter for jordbruksopplæring der de kan få ytterligere kunnskap om effektivt jordbruk og dyrking av andre vekster, og dessuten fremstille naturlig kunstgjødsel og midler til skadedyrbekjempelse.

Powered by Labrador CMS