- Konkursras uten rask gjenåpning
- Hvis vi ikke får en rask gjenåpning av butikker og kjøpesentre i Oslo og Viken er det stor risiko for at vi får et massivt konkursras, sier direktør for Virke Faghandel, Bror William Stende.
Store deler av detaljhandelen har vært stengt ned siden 23. januar i Oslo og Viken. Virke frykter omfattende butikkdød hvis ikke tiltakene lettes på, og ber om at all handel åpnes igjen som planlagt fra og med 26. april.
Tiltaksnivå A, som er det strengeste regionale tiltaksnivået for smittevern, skal ifølge regjeringen normalt vare i to til tre uker. 20 kommuner i Viken har hatt dette tiltaksnivået betydelig lenger. I Oslo er det også strenge lokale tiltak i tillegg.
Stende frykter også at folk slutter å ha tiltro til myndighetenes tiltak hvis dagens ordning fortsetter fram til sommeren.
Han forstår godt at tiltakene kan oppleves som urimelige:
– Etter snart 13 måneder med pandemi er vi ikke kjent med at det har forekommet smittespredning i norske butikker og varehus. Varehandelen er svært gode på smittevern. Derfor fremstår det som meningsløst, og som urimelig forskjellsbehandling at butikker og kjøpesentre fortsatt skal holdes stengt. Det gir mange uheldige utslag: Folk reiser til andre fylker for å handle. Og de står tett i tett i køer i matbutikker for å hente ut varer som er handlet på nett.
En videre nedstenging bli for tung å bære, med nedleggelser og konkurs som konsekvens, slår han fast.
Virke har sendt brev med innstendig oppfordring om snarlig gjenåpning til statsforvalter i Viken og Oslo, og til byrådsleder Raymond Johansen. Her stilles det også spørsmål ved nytteverdien av dagens restriksjoner. I lokale nærsentre vil en vesentlig del av handelen fortsatt være åpen: dagligvare, delikatesse, bakeri, optiker, apotek, frisør, lege, tannlege og vinmonopol. Da er spørsmålet om hvor mye trafikken i senteret egentlig reduseres, og hvilken virkning dette kan ha.
Virke hevder at en bedre metode er heller strengt enn stengt, at man får bedre virkning av strenge smitteverntiltak enn å holde en del av butikkene helt stengt.
- Vi har forståelse for at det har vært nødvendige med strenge tiltak for å bekjempe pandemien. Men jeg synes myndighetene har vist svært liten forståelse for de problemene dette har medført for deler av handelen, som tekstil- og skobutikker, som er en stor og viktig del av handelsnæringen med rundt 30.000 sysselsatte, sier Bror William Stende.