Oslo Handelsstands Forening:

Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening.
Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening.

Handels- og servicenæringen i Oslo må få hjelp

Handels- og servicenæringen i Oslo må få hjelp til å komme seg gjennom krisen. Det sier administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening i en pressemelding etter at de nye korona-tiltakene i hovedstaden ble offentliggjort fredag.

Publisert

I tillegg til å be om generell økonomisk støtte foreslås to tiltak som kan bidra positivt: Faghandel og dagligvare som må innføre nye tiltak som krever bemanning og utstyr, må få direkte økonomisk støtte til å gjennomføre disse tiltakene.

Serveringssteder må få anledning til å skjenke og servere utendørs gjennom hele vinteren der forholdene ligger til rette for det.

Næss er opptatt av at handels- og serveringsnæringen i hovedstaden får tilstrekkelig hjelp til å komme seg gjennom krisen:

- Vi oppfatter at byrådets tiltak om å stanse skjenking av alkohol, som en krok på døren for utesteder og serveringssteder med skjenkebevilling. For bransjen blir dette i praksis et pålegg om næringsforbud. Det er derfor viktig at myndighetene erkjenner et ansvar for disse bedriftene som midlertidig må stenge dørene.

- Vi forstår behovet for sosial nedstenging, og setter også pris på byrådslederens uttalelser om omsorg for handel og serveringsvirksomheter i Oslo. Det er en kritisk tid for handelsnæringen og serveringsbedriftene i Oslo, og særlig sentrum. Våre medlemmer ønsker å bidra med å få bort viruset, men vi må forvente at myndigheter som pålegger oss svært tunge byrder, blir med på å holde oss i live gjennom krisen.

Med stenging av hele serveringsbransjen, så utløser dette en rettighet for virksomhetene til å kompenseres fullt ut – altså en erstatning for næringsforbud, sier Næss.

- Vi minner om at Oslos serveringssteder er trygge og seriøse. Det er derfor all grunn til å bruke disse stedene fremfor at private fester blir nye smittestuer. Når smitten på et tidspunkt borte, må også myndighetene bidra økonomisk til å gjenskape handel- og serveringsstedene.

Oslo Handelsstands Forening mener derfor at alle serveringssteder må få en generell adgang til å servere og skjenke utendørs, der det er fasiliteter (plass på fortau, varmekilder, gjerder, smittesikrete toaletter mv.) slik at både noe økonomisk aktivitet kan opprettholdes samtidig som det garanteres mot smitte. Dette må gjelde vinteren gjennom, og ikke bare de tre ukene som forbudet skal gjelde, sier Næss, og fortsetter:

- Vi er veldig bekymret for konsekvensene hva to-meters-regelen vil bety for butikkene og kjøpesentrene. Derfor må faghandel og dagligvare som må innføre nye tiltak som krever bemanning og utstyr, få direkte økonomisk støtte til å gjennomføre disse tiltakene.

Powered by Labrador CMS