Hva kommer etterpå?
Fra tekstilforum 1/2014: «Etter en lang kamp for å lage et norsk visningsted og samlingspunkt for norske klesdesignere har Pål Vasbotten sagt at nok er nok.»
Du kan skrive inn kommentarer nederst
En epoke er over. For første gang siden 2004 blir det moteuke i Oslo uten Oslo Fashion Week. Etter en lang kamp for å lage et norsk visningsted og samlingspunkt for norske klesdesignere har Pål Vasbotten sagt at nok er nok. Manglende oppslutning blant designerne og vanskelige samarbeidsforhold er noen av grunnene til at Vasbotten gir seg.
Vasbotten er en ekte ildsjel. Det er all grunn til å applaudere den innsatsen han har lagt ned. Hvor mange timer med gratisarbeid som er lagt ned i de ti årene som har gått siden den første visningen i 2004 vet ikke Vasbotten selv en gang. Oslo Fashion Week har betydd svært mye for norsk klesdesign. Men aldri har vel munnhellet om at utakk er verdens lønn vært mer treffende.
– Arrangementet – og Vasbotten har gang på gang fått skyllebøtter av kjeft og kritikk – uten at noen andre har klart å komme opp med noe bedre. Og det er god grunn til å minne om at kvaliteten på et arrangement som Oslo Fashion Week henger nøye sammen med kvaliteten på det som vises.
Nå er det slutt for denne gang, og ingen vet riktig hva som kommer etterpå. Duoen Mikkel Aakervik og Torstein Skarra er i gang med Oslo Trend. Et arrangement som skal gå samme uke som Moteuka. Med utgangspunkt i Vulkan-området og noen utesteder. Med visninger, egen barnevisning, brudemesse, arrangementer med spesiell fokus på jeans og en motefilmkonkurranse. Men som Kjell Nordstrøm (Baron von Bulldogg) har uttalt til NRK:
Motebransjen er en nådeløs bransje, som en gudinne som trenger nye blodoffer hele tiden. Så nå trenger vampyrbransjen nytt blod.
Å finansiere, gjennomføre og på toppen av det hele kunne sitte igjen med noe som gir grunnlag for å fortsette er ekstrem risikosport i Norge. Vi håper Aakervik og Skarra lykkes og ikke blir et nytt blodoffer. Motebransjen trenger en visningsarena.
Flere kritiske røster har etterlyst flere konkrete tiltak og arrangementer fra Norwegian Fashion Institute. Nå står NFI sammen med Oslo Kommune, Abelia og Innovasjon Norge bak Norwegian Fashion Hub, et annet nytt innslag i moteuka. 10. til 12. februar arrangeres konferansen Needlework And Technology på DogA, Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo. Det kan virke som at NFI i større grad retter seg mot å bli en interesseorganisasjon for designere framfor å være en samlende organisasjon for hele motebransjen, slik intensjonen var i etableringsfasen.
Ove Hansrudtekstilforum