Øystein Sandnes og Lars Anthony Mapoy
Øystein Sandnes og Lars Anthony Mapoy

Bergans sparer tid og penger med RFID

Med RFID-brikker gjør Bergans konseptbutikk i Oslo unna varetellingen på en brøkdel av den tiden det tar å telle manuelt. Innsparingen med tellingen alene er større enn RFID-kostnadene.

Publisert
Butikksjef Thomas Stabæk kan gjennomføre varetelling på et minimum av tid i forhold til den tidligere manuelle tellingen.
Butikksjef Thomas Stabæk kan gjennomføre varetelling på et minimum av tid i forhold til den tidligere manuelle tellingen.

En RFID-etikett koster fortsatt ti ganger mer enn en vanlig etikett, rundt en krone pr. stykk. Men gevinstene, spesielt i form av bedre kontroll på lagerbeholdningen og en langt enklere og effektiv varetelling gjør terskelen for å ta i bruk RFID lavere enn før. Bergans konseptbutikk i Oslo er meget godt fornøyd med RFID-investeringen og ser mange muligheter i fremtiden.

- Fordi vi bruker Front Systems dataløsning har vi foretatt grunninvesteringen allerede. All software for RFID er integrert. Resten av det utstyret som er nødvendig, som håndscannere og etikettprintere er snakk om bagatellmessige beløp, sier Chief information officer i Bergans, Øystein Sandnes.

Han slår fast at det er mye å spare og mange fordeler ved å gjennomføre varetellinger med RFID-teknologi:

- Med en omfattende varebeholdning er det dyrt og tidkrevende å gjennomføre manuelle tellinger. Og feilmarginen er forholdsvis høy. Ved å scanne RFID-etikettene går tellingene unna på et minimum av tid, med langt lavere feilmargin. Noe som gjør at vi kan telle varer mye oftere og ha mye bedre kontroll på varebeholdningen, sier Sandnes.

Han ser mange muligheter for å utnytte RFID-merkingen på andre områder: - Det er helt avgjørende å ha full kontroll på varebeholdningen når du har nettbutikk og bruker flere salgskanaler. Vi bruker også RFID-brikken i tyveri- og svinnkontroll. Om brikken tas med ut av butikken uten at den deaktiveres, vil alarmen gå. Bergans bruker i dag RFID-basert alarm i tillegg til ordinære alarmbrikker.

- Et naturlig skritt videre er å få med våre produsenter på å integrere RFID-brikkene i produktene fra fabrikk. Dette vil gi enda flere muligheter, sier Sandnes.

Front Systems har utviklet appen FrontZapp for iOS-brukere. Med den nye versjonen av FrontZapp kan man utføre varetelling, søke opp varer for å sjekke lagerbeholdning, flytte varer og utføre innkjøpsordre direkte på mobilen eller med en RFID-skanner koblet opp mot mobiltelefonen via Bluetooth. Appen gir butikkansatte fleksibilitet til å bruke mobiltelefonen til å utføre ulike aktiviteter man normalt forbinder med kassen. Tellingen kan gjennomføres enten ved at man leser strekkoder, QR-koder med mobilen eller RFID-brikker, som Bergans har satset på, sier Lars Anthony Mapoy i Front Systems.

- Det blir stadig viktigere å ha god oversikt over lageret til enhver tid. For virksomheter som i tillegg til fysisk butikk også tilbyr varene sine i online-kanaler, er det helt avgjørende å ha oppdatert varebeholdning kontinuerlig. Kundens kjøpeatferd på nettet er annerledes enn i fysisk butikk, og kunden er bare et klikk unna konkurrenten om varelageret ditt ikke stemmer overens med det som vises i nettbutikken. Her vil FrontZapp gi store fordeler, sier Mapoy som også viser til at statistisk sett så øker lagernøyaktigheten til en tekstilbutikk fra 60% til nærmere 99% ved overgangen fra strekkode til RFID og 2-20% økt omsetning.

Powered by Labrador CMS