ESP er bidragsyter i Fushion

Fushion Oslo i Bjørvika

Med ambisjon om å belyse samtidsspørsmål gjennom en fusjon av design, kunst og kultur arrangeres Fushion Oslo arrangeres fra torsdag 17. september til søndag 20. september i Oslos nye kulturdestinasjon Bjørvika.

Publisert

Med årets tema "From Thought to Action" ønsker Fushion Oslo å oppfordre til refleksjon og aksjon ved å belyse samtaler som rører seg i samtiden gjennom uttrykksformene design, kunst og kultur.

- I tråd med tidsånden vil bærekraft være i fokus, og under debattprogrammet på nye Deichman Bjørvika vil vi belyse adferds- og forbruksmønstre, miljøspørsmål, kjønnsnormer i kunst og mote og dessuten kaste nytt lys over selvsagthetens høyborg: Instagram, sier leder for Fushion Oslo Elin Carlsen.

Norges nye festival inviterer i samarbeid med Oslobukta alle til en ‘design-and-art-walk’ som går fra Stasjonsallmenningen i Oslobukta og ut til Sukkerbiten. Utstillingsprogrammet er åpent og tilgjengelig for alle, og festivalen oppfordrer til å ta morgenbadet, joggeturen, kafe-besøket og kveldsturen til området rundt Oslobukta i Bjørvika for å oppleve denne nye kulturdestinasjonen og alle de aktuelle utstillingene til et kuratert utvalg av designerne og kunstnerne.

Fushion Oslo arrangeres i regi av bedriftsnettverket Fushion, visningsplattformen Oslo Runway og kunstplattformen Collective. Sammen med utstillere og bidragsytere tenker de nytt rundt de tradisjonelle design- og kunstplattformer gjennom en fusjon av design, kunst og kultur, som gjøres tilgjengelig for alle.

Fushion Talks på nye Deichman

Debattprogrammet inviterer alle med billett til å være en del av paneldiskusjonene på det nye hovedbiblioteket. Programmet er kuratert av Fushion Oslo i samarbeid med Tableau grunnlegger Tove Sivertsen. Debattene vil bli moderert av kunst- og motekulturhistoriker og spaltist i Morgenbladet Ragnhild Brochmann, som 17. august vant den prestisjetunge Hestenesprisen.

- Nå har vi endelig kommet til et punkt hvor det atter putrer skikkelig i motegryta, sier moderator Ragnhild Brochmann. Men det er et godt stykke igjen før praten om hva vi gjør – og hvorfor – er åpen, kritisk og ikke minst, tilgjengelig for alle. Det skal vi gjøre noe med! Fushion Oslo har invitert inn ulike stemmer fra kultur, politikk, mote og kunst for å diskutere ulike temaer som rører seg i samtiden: For, hvordan ble forbruksmønstrene våre så skakkkjørte? Hvorfor er moten stadig en industriversting det er vanskelig å snakke om? Og ikke minst – hva med alle tingene vi bare gjør, fordi vi tror moten, samfunnet og tidsånden krever det? I panelet er blant andre: Sosialantropolog Runar Døving, medstiftere av Envelope1976, Pia Nordskaug og Celine Aagaard, varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratman, og influenser Pauline Krokeide.

Nye og etablerte navn

Under temaet "From Thought to Action" belyser utstillerne samtaler som rører seg i samtiden, og i tråd med tidsånden er bærekraft i fokus hos flere av designerne og kunstnerne.

- På programmet står blant annet designerne Tonje Plur og Elisabeth Stray Pedersen som utforsker nye muligheter for lokale sirkulære kretsløp, og illustratør Maria Maaneskiold som setter fokus på hvordan du ser ut på utsiden, får deg til å føle på innsiden - og hvordan du føler deg på innsiden, får deg til å se ut på utsiden, forteller Elin Carlsen.

Arkitekt og kunstner Mikkel Wennesland setter opp en installasjon over fontenen på Stasjonsallmenningen. I et verk der de eksisterende vannstrålene møter introduserte elementer, gjengis kampen mellom bærekraftbevegelsen og et etablert rammeverk av inngrodde vaner og systemer. Besøkende inviteres til å ta del i og aktivere seg selv i en dans mellom flytende og fast form.

Designer og illustratør Maja Stabel fra Trondheim jobber med zero waste klesdesign. Hun overfører sine illustrasjoner til klærn i form av både maling og broderier, og utforsker hvordan man på denne måten kan gi klærne en større emosjonell verdi.

Fotografene Lisa Westgaard og Dusan Reljin viser arbeider satt opp mot hverandre, kontrastert ved at Reljins motiver består av uberørt natur, og Westgaard viser plast som er forlatt i naturen. Verkene samlet igjen og satt sammen i vakre komposisjoner inspirert av kjente kunstverk.

Designer Veja Kocarik studerer lokale påkledningsfenomener og oversetter dem til en moderne og transkulturell setting. I landsbyen Radosovce (Slovakia) er det 14 kvinner som fremdeles lager alle klærne sine hjemme. Disse kvinnene utvikler et forhold til klær som ingen andre. Utstillingen er en hyllest til dem og deres håndverk.

Envelope1976 er et tidløst norsk merke med fokus på bærekraft og versatilt bruk. Visjonen er sesongløs multibruk. Plaggene er designet for å kunne brukes på flere måter - for Envelope1976 er dette nøkkelen til et mer bærekraftig design. Utstillingen deres handler om å viske ut sesonger, om å være transparent og inkluderende. Det er ikke bare er materialet som kan påvirke tidslinjen til et plagg, men med et design som varer kan du oppdage nye måter å style det på, år etter år uten at plaggene blir utdaterte.

Kunstner Tyler Metzger bruker gjerne karakterer fra spill, filmer eller hans egen fantasi. I serien “Reeces” tar han for seg karakterer han ønsker å være i sitt eget friminutt. Med dette som referanse skaper han bilder som både er røffe og barnlige.

Powered by Labrador CMS