Strikkebok med miljøfokus

Designer Nina Skarra har skrevet en annerledes strikkebok, med fokus på kvalitet, bærekraft, etikk og miljø.

Publisert

– Jeg har skrevet mer enn det som er vanlig i en strikkebok. Det er fordi jeg har ønsket å formidle litt om hvem jeg er og hvordan jeg tenker når jeg jobber kreativt. Fordi bærekraft er noe jeg brenner for har jeg ønsket å skrive litt om mine tanker rundt dette, skriver Skarra på hjemmesiden sin.

Nina Skarra er den første skandinaven som har vist kleskolleksjonene sine på Mercedes Benz New York Fashion Week. Hun er internasjonalt anerkjent for sine gallakjoler, og for kolleksjoner med florlett, skjør silke, kombinert med den tykke, røffe fiberen fra ull.

Design og teknikk

I boken viser designeren hvordan man kan bruke plagg fra catwalken i egen garderobe, tenke bevisst rundt egen stil, og velge kvalitetsplagg som kan leve lenge. I tillegg til oppskriftene får du et innblikk i Skarras arbeidsmetode, og tips til hvordan du selv kan jobbe med, og utvikle, dine kreative evner. Nina Skarras kolleksjoner kombinerer rene linjer, funksjonalitet og skandinaviske håndarbeidstradisjoner. Ved hjelp av boken får man selv mulighet til å produsere unike strikkedesign basert på gamle norske håndverkstradisjoner i oppdaterte og nyutviklede teknikker etter hennes design. Moteverden er preget av høyt tempo og lite fokus på bærekraftighet, etikk og miljø. Ved å strikke selv, tar du makten tilbake. Strikk har vært veldig viktig for Skarras karriere. – Det var strikk som først skapte en arena for meg, med store, tykke avantgarde-gensere, skriver hun i boken. – Det er håndarbeid, og håndarbeid er kunstverk.

Tilbake til røttene

I Nina Skarra strikkebok er det bare brukt garn fra norske produsenter, og sporbarhet og 100% gjennomsiktighet er viktig. Skarra brenner for lokal produksjon, og er opptatt av å bevare norsk kulturlandskap. – Kulturlandskapet er et symbol på det bærekraftige jordbruket, der husdyrene har nøkkelrollen i forvaltningen av utmarka, for at den ikke gror igjen og blir til krattskog som fortrenger dyrearter som i årtier har vært avhengig av denne type landskap for å overleve, skriver hun.

Kritisk til kjedene

Skarra er kritisk til billigkjedene og forretningskonseptet de har innført. Vi kjøper enorme mengder klær, og bytter de ut etter kort tid, gjerne fordi kvaliteten ikke er god nok. Verdiene som tradisjonelt har vært forbundet med mote, nemlig det å se forbi merke og trend, men heller se på plagget i seg selv, forsvinner. Materiale, passform og sømmer blir ofte nedprioritert når prislappen viser 149,50. Dette gir konsekvenser for miljøet.

– Jorden som generasjoner før oss har stelt og tatt vare på, er blitt rasert og utnyttet. Det er derfor vi må tilbake til røttene våre. Ta tilbake den integriteten og kunnskapen som våre foreldre og besteforeldre hadde. Vi må tilbake til deres verdier. Det er det som er nytt, innovativt og i forkant. Det er det som er klasse. Det som er stil. Og til syvende og sist er stil viktigere enn mote, skriver Nina på hjemmesiden sin. (Pressemelding)

Powered by Labrador CMS