Bærekraftfokus fra Bergans på Black Friday

På Black Friday, 29. november, skal Bergans og Spinnova avduke et nytt og innovativt produkt, en ryggsekk laget av trefibre, som kan være med å revolusjonere tekstilindustrien.

Publisert

Sammen med finske fiberprodusenten Spinnova ønsker Bergans å bruke Black Friday til å rette blikket mot fremtidens sirkulære og mer bærekraftige forretningsmodeller, ifølge en pressemelding.

Det er Bergans Future Labs, Bergans eget innovasjonsteam, og den innovative finske fiberprodusenten Spinnova som står bak lanseringen av det de kaller The collection of tomorrow – morgendagens kolleksjon. Valget av dag for lansering er selvsagt ikke helt tilfeldig.

– Vi ønsker som vanlig å sette fokus på et grønnere forbruk på den ellers så svarte fredagen. I år presenterer vi et av våre mest spennende innovasjonsprosjekter. Målet med The collection of tomorrow er å få testet Spinnova-teknologien. Vårt håp er at prosjektet kan være et lite skritt mot et mer bærekraftig forbruk i fremtiden, sier CEO i Bergans, Jan Tore Jensen.

Produktet og konseptet som presenteres på Black Friday er unikt på flere måter. Ryggsekken er laget med Spinnovas cellulosebaserte materiale som bruker treverk som råmateriale.

Teknologier som baserer seg på å utvikle tekstilfibrer av cellulose gjennom kjemiske prosesser har eksistert en stund. Det som gjør Spinnova sin løsning revolusjonerende er at den er ikke benytter skadelige kjemikalier. Kjemikaliene er erstattet av en mekanisk prosess. Prossesen etterlater heller ingen avfallsstrømmer. Dette gjør Spinnovas tekstilmateriale til et av de mest innovative og bærekraftige i verden i dag.

Materialet er også 100 % resirkulerbart. Det betyr at sekken kan brytes ned igjen til fiber, for så å bli spunnet og deretter vevet eller strikket til nytt materiale, helt uten bruk av skadelige kjemikalier. Materialet kan så bli til nye produkter, og slik kan syklusen fortsette, heter det i pressemeldingen.

En annen side ved lanseringen er at sekken ennå er en prototyp og kun finnes i et meget begrenset antall. Bergans er blant de første produsentene i verden som får designe og utvikle et produkt med Spinnova-materiale og lanserer produktet allerede nå fordi de vil engasjere forbrukerne inn i den videre utviklingen.

Produktet vil i første omgang markedsføres mot norske, finske, svenske og tyske forbrukere. Men Bergans skal ikke selge produktet. De vil utforske nye forbruksmønstre og sirkulære forretningsmodeller, som de også har gjort i andre prosjekter. De lover at måten sekken vil bli knyttet til forbruker på en like nytenkende som produktet i seg selv. (Pressemelding)

Powered by Labrador CMS