Marianne Jemtegård
Marianne Jemtegård

Ikke vask i hjel klærne

Vi kaster 90 prosent av klærne våre før vi må. Ofte fordi vi vasker feilog for ofte. Nå har noen av verdens største mote-aktører gått sammen om et felles prosjekt for å snu denne uheldige trenden.

Publisert

–Care Label Project er et samarbeidsprosjekt mellom innflytelsesrike aktører som ønsker endring i kles- og motebransjen. Hvert år kaster vi enorme mengder klær. Samtidig vet vi at mange sverger til utdaterte vaskemetoder og instrukser. Det er et paradoks at vi er opptatt av å følge trender, men er gammeldagse når det kommer til pleie av plaggene vi kjøper, mener moteekspert Marianne Jemtegård.

Hun er en av mange trendsettere som har tatt del i Care Label Project som er initiert av hvitevareprodusenten AEG. Sammen med utvalgte partnere lanserer selskapet et nytt vaskesymbol som blir påført over 18 000 designplagg.

Ikke vask for ofte

I forbindelse med prosjektet lanserte AEG og designerne kolleksjonen Care Label Collection sammen med en ny vaske-etikett med budskapet ’DON’T OVERWASH’.

– Det mange ikke vet er at måten vi behandler klær på har en større effekt på miljøet enn produksjonen av dem. I dag vasker en gjennomsnittlig husholdning klær mer enn tre ganger i uken og som regel på alt for høy temperatur. Den nye etiketten ble laget for å understreke nettopp dette, forteller Jemtegård.

– Noen ganger er det nok å lufte eller dampe tøyet. Dersom du må bruke maskinen, kan du trygt velge lave temperaturer. Husk at anvisningen på klærne viser høyeste maks temperatur, og ikke anbefalt temperatur, legger hun til.

På lag med Adidas

Care Label Project lanseres i samarbeid med 16 europeiske motedesignere. I tillegg har AEG slått seg sammen med merkevarer som Adidas og Houdini, vinner av H&M & ELLE Conscious Award 2017. The Woolmark Company, non-profit organisasjonen Fashion Revolution, Positive Luxury, Electrolux og NOT JUST A LABEL, verdens største plattform for nye designere, deltar også aktivt i prosjektet.

Designerne har delt sine tanker om bærekraftig mote i en filmserie som er tilgjengelig på YouTube. Som en del av prosjektet har de brukt moderne teknologi fra AEG for å vise at man kan vaske alt i moderne vaskemaskiner.

–Mange leverandører merker plagg med «kun rens» fordi de ikke ønsker å ta ansvar dersom plagget blir ødelagt i vask. Faktum er at man som regel kan vaske disse klærne på lav temperatur i maskinen, sier designer Doriane Van Overeem fra Brüssel.

På motevisning med WHYRED

Menneskene bak The Care Label Project ville bevise at selv ømfintlige plagg kan vaskes trygt med moderne teknologi. Tidligere i år gjennomførte de et eksperiment i samarbeid med klesmerket WHYRED under Stockholm Fashion Week. Bare timer før visning ble utvalgte plagg vasket og tørket i AEGs maskiner.

– Dette var et nervepirrende prosjekt, og mange var engstelige for at plaggene skulle krympe eller miste farge og fasong. Heldigvis gikk det helt strålende, og klærne så fantastiske ut på catwalken, forteller Jemtegård som var til stede under visningen.

Nå ønsker The Care Label Project å få flere partnere med på laget.

Fakta om vask og klær

1 av 3 unngår å kjøpe klær merket med «kun rens»

70 prosent av klærne vi kaster, kaster vi på grunn av skader som misfarging og krymping

For hver kilo med tekstiler som produseres, brukes minst én kilo kjemikalier

Det globale tekstilforbruket har mer enn doblet seg siden år 2000

(Mynewsdesk)

Disse står bak

Dette er merkene og designerne bak The Care Label Project og The Care Label Collection:

Adidas (DEU) Houdini (SWE) Tom Cridland (GBR) Studiowinkler (DEU) Noélia Aranda (ESP) Jonathan Christopher (NLD) Blackhorse Lane Ateliers (GBR) Stine Ladefoged (DNK) O! Waste (DNK) Clara Martin (GBR) David Catalan (PRT) Marit Ilison (EST) John Smedley (GBR) Abury (DEU) Doriane Van Overeem (BEL) Tim Labenda (DEU).

For mer informasjon om prosjektet se: http://www.aeg.no/care/inspiration/care-label-project/

Powered by Labrador CMS