Foredragsholderne på Framtanker

Kan et håndavtrykk utligne fotavtrykk?

Dette var et av temaene som ble diskutert på Framtanker som ble arrangert for andre gang av Design og arkitektursenteret DogA. Denne gangen med undertittel ‘Bærekraft på topptur’. Med tanke på sportsbransjens til dels tunge miljøavtrykk, ble det diskutert hva som kan bidra til at vi faktisk tar vare på vårt skjøre klima.

Publisert

Av Tone Skårdal Tobiasson

Også denne gangen skapte Patagonias utsendte stor begeistring, til tross for at det er fjerde gang på kort tid de inntar store scener i Skandinavia. Denne gangen var det Rick Ridgeway som lavmælt satte skapet på plass i det sakrale kirkerommet til Kulturkirken Jacob, en setting som gjorde inntrykk på de utenlandske foredragsholderne.

Men det var mot slutten av den lange dagen med foredrag at løsningene begynte å melde seg. I form av å diskutere samarbeid på tvers, og ikke minst da Simen Knudsen fra Æra Strategic Innovation lanserte ‘Floken’ – fortsettelsen av Trippel (https://vimeo.com/170013050). Her skal sportsbransjen sammen finne mer bærekraftige løsninger. «Håndavtrykket – det positive man bidrar med – må være større enn miljøfotavtrykket,» sa Knudsen. Noe av det samme var også tema for Alan AtKisson som lanserte 17goals.org og Oslo Manifestet med «store, hårete, dumdristige mål,» som han selv kalte det å bruke FNs bærekraftsmål som design brif.

Det som likevel virkelig nærmest startet en bevegelse, var Endre Hals, grunnleggeren av EVI ski (her snakker vi couture ski håndlaget i Norge), som lanserte bindersen som det nye symbolet på ekte bærekraft. «Det er snakk om et opprør, men det er også snakk om selve bindersens design. Den er ikke en sirkel, men bygger seg opp slik at den peker mot noe som stadig blir bedre.» Med andre ord ikke myndighetens idé om sirkulær økonomi, men en stadig kvalitetsforbedring og økt verdi i et og samme produkt. «Ski kan ikke resirkuleres, de er alt for komplekse, men jeg kan stadig utbedre dem.»

Etter at Hals hadde snakket om bindersen, var det flere av de utenlandske foredragsholderne som ville ha en binders på jakkeslaget, men da vi forklarte Ridgeway bakgrunnen for at dette faktisk er et symbol på opprør, ble han tydelig beveget. «Jeg hadde ingen idé om det historiske bakteppet, det er utrolig sterkt,» sa han og måtte ta et øyeblikk for å samle seg. Vi fikk også sjansen til å diskutere noe annet med politisk sprengkraft med ham etter dagen var erklært en suksess; påstanden om at såkalt ‘regenererende jordbruk’ kan fange 9 tonn CO2 per hektar per år. «Det betyr at om halvparten av verdens bønder beiter dyrene sine i henhold til denne metoden, vil vi kunne få ned CO2 utslippene til før-industriell tid.» Patagonia har nylig publisert en rapport hvor dette dokumenteres, basert på en bison-farm de har investert i. Han sa også: «Dette vil også få konsekvenser for ullens miljøavtrykk som i dag dessverre får negativ vurdering pga metanutslippene».

Han avslørte også at Patagonia har et fond som investerer i unge og fremadstormende designere som tenker nytt. «Og de behøver slett ikke være amerikanske.» Men at håndavtrykket må være større enn fotavtrykket, er en klar forutsetning.

For å se alle foredragene fra Patagonia, Vaude, Houdini, Norrøna m fl på Framtanker: Bærekraft på topptur, se her: http://doga.no/nyhet/video-framtanker2016

Powered by Labrador CMS