Rolf-Ørjan Høgset sammen med designerne Dyveke Cappelen Beugnet (Lilli & Leopold),Karoline Hestnes (Abareness), Anne-Cecilie Rinde (Vera & William) og Malin Håvarstein Nilsen (Håvarstein)

Mote møter mikroplast

Fire designere på motetokt. Ikke for å finne trender, men for å møte seg selv i døren, på plastekspedisjon i Oslofjorden.

Publisert

Rolf-Ørjan Høgset har invitert med Anne-Cecilie Rinde (Vera & William), Karoline Hestnes (Abareness), Malin Håvarstein Nilsen (Håvarstein) og Dyveke Cappelen Beugnet (Lilli & Leopold) om bord i In the same boat for å jakte på mikrofibre i Oslofjorden.

Av Tone Skårdal Tobiasson

-Dette er skikkelig deprimerende! Malin Håvarstein Nilsen ser ned i mikroskopet mens vi andre stirrer på en skjerm som forstørrer bildet av det som er fanget av filteret. Rolf-Ørjan Høgset, som er kaptein på sellbåten In the same boat har tatt oss med en tur ut på den speilblanke fjorden og sluppet ut en silanordning bak båten i noen minutter. 15.000 liter vann siles gjennom på få minutter og samler opp det som ligger av mikroplast og plankton i overflaten. Spenningen ligger i akkurat hva mikroskopet avdekker. Vi har et lite håp om at det kanskje ikke er så ille.

Foran øynene våre ser vi de små organismene som tydelig lever, men som vi også tydelig ser, bor i en suppe av mikroplast og mikrofibre. Ørsmå fiberbiter, bitte-bittesmå plastrester trer tydelig frem i bildet, noen også tydeligvis inni de små organismene. Samme kveld får vi vite på Planet plast at fra en vanlig 6 kilos klesvask slippes det ut i snitt 700.000 fibre, de fleste syntetiske og regenererte fibre fordi det er det vi har mest av i klesskapet, noe programleder Line Elvsåshagen i Planet plast fikk bekreftet da forsker Ingun Grimstad Klepp fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet gikk gjennom garderoben hennes og ga råd. Når Line stopper folk på gaten i Tromsø og ber dem se på fibermerkene i klærne sine, er det samme inntrykk: Folk flest går kledd i mye plast.

- Galskap

Anne-Cecilie Rinde har startet sitt eget personlige korstog mot syntetiske og regenererte fibre, og synes det er opprørende at H&M uken i forveien har fått mye oppmerksomhet og applaus for sin nyeste Conscious kolleksjon som bruker resirkulert plast fra innsamlet havplast og kaller det miljøvennlig. – Det er galskap, de tar altså plast som er i håndterbar form og kunne bli destruert, og omformer den til klær som lekker plast ut igjen i naturen.

Skremmende mye søppel og mikroplast ble sittende igjen i filteret.

Engasjerte designere

Silen slepes bak båten i noen minutter

Karoline Hestnes er ansvarlig for å heve støynivået rundt etiske og miljøutfordringer i motebransjen i sammenheng med Fashion Revolution uken som markerer at det er fem år siden Rana Plaza kollapset denne uken. I tillegg er hun høyst engasjert i Passion for Ocean, så hva som ender opp i havet som resultat av akkurat tekstiler og plast, står høyt på agendaen hennes. De to andre designerne er også engasjerte i miljø og etiske utfordringer, og ønsker å lære så mye som mulig.

Vil bevisstgjøre ungdom

-Vi blir etter hvert flere båter som skal reise rundt i Norge og ta med oss skoleungdom på tur, så de kan få se med egne øyne hva vi gjør med selve livsgrunnlaget vårt, nemlig havet, forteller Rolf-Ørjan. Hver eneste dag har han besøk om bord fra morgen til kveld, og nå håper han at motebransjen kan bli en samarbeidspartner i å ikke bare spre budskapet om mikroplast; men også ta grep for å slutte med lekkasjen av mikrofibre ut i naturen. – Det er tre ting som må til: Mengden tekstiler må ned, ved at vi bruker klærne lenger, vi må vaske mindre og vi må velge materialer med mye større omhu, sier den forhenværende reklame- og magasinfotografen. – Da jeg oppdaget hvor mye det jeg laget kampanjer for endte opp med å forsøple naturen, sluttet jeg på dagen.

Forskningsprosjekt

Den gode nyheten er at det foregår et stort forskningsprosjekt ved SINTEF som skal finne ut mer om skjebnen til mikrofibrene – de samarbeider med HellyHansen, Bergans, Pierre Robert Group/Orkla og Varner gruppen. De skal blant annet se på i hvor stor grad mikroorganismene tar til seg mikrofibre, se på miljøgiftene som man nå vet fester seg på mikrofibrene og hvilke typer materialer er ‘verstingene’.

«Slowing the flow»

Tilbake ved brygga står de fire designerne og er skjønt enige om at de skal bidra så godt de kan og engasjere sine kolleger i dette så fort som mulig. – Vi får håpe at Planet plast programmene virkelig vekker folk. For vi er virkelig alle i ‘samme båt’ her. Bruken av syntetiske materialer har eksplodert, og bidratt til den enorme økningen i forbruk. Det må en holdningsendring til, sier de fire i munnen på hverandre. – Vi må slå et slag for «slowing the flow», helt klart.

Mer informasjon: www.inthesameboat.no

Rolf-Ørjan Høgseth med silen som samler opp mikroplast
Powered by Labrador CMS