Nytt prosjekt skal redusere mikroplastutslipp

Det svenske konsernet Swerea IVF leder et prosjekt som på vitenskapelig grunnlag skal lage retningslinjer for og finne tekniske løsninger for å redusere mikroplastforurensning fra tekstilindustriens produkter.

Publisert

Mikroplastforurensning i havene kommer blant annet fra vanlige klær og stoffer som for eksempel acryl, polyester eller nylon. Noe som er et stadig økende problem. Vask av klær er en av de viktigste årsakene, ifølge en rapport fra Swerea og Mistra Future Fashion.

Nå starter et forskningsprosjekt ledet av Christina Jönsson på Swerea IVF, med målsetting om å skape mer kunnskap og retningslinjer som skal hjelpe tekstilindustrien å designe og produsere klær av syntetiske materialer som ikke avgir mikroplast. Det skal også undersøkes hvordan vaskemaskiner er konstruert, og om de kan forbedres med filter som kan redusere utslipp av mikroplast.

- Det er meget viktig å undersøke utslippene og redusere eksponeringen. Og det er fantastisk at så mange virksomheter og organisasjoner vil være med på prosjektet. Per i dag er vi 20 stykker, og vi har flere på gang, sier Christina Jönsson. (Pressemelding)

Prosjektet finansieres av FORMAS og pågår fra 2018 til 2020.  
Deltakende foretak:
Bergans, Boob Design, Electrolux, Ellos Group, Fjällräven, Filippa K, Gina Tricot, Haglöfs, H&M, Peak Performance, Sustema, TPC Textile og Y. Berger & Co.

Øvrige organisasjoner:
Chalmers Tekniska Högskola, Johanneberg Science Park, Högskolan i Borås, STOP! Micro Waste, Peak Innovation (Vinnväxt initiativ från VINNOVA) och Västsvenska Kemi- och Materialklustret.

Powered by Labrador CMS