Advarer mot utenlandske nettbutikker
Netthandel fra utlandet er populært, men risikabelt. Flere produkter kan være farlige å bruke.
Nordmenns handel i utenlandske nettbutikker økte med 281 prosent fra 2011 til 2017. Nordmenn legger nå igjen 1 av 10 kroner i utenlandske butikker, viser tall fra Virke. Men privatimporterte produkter er ofte av dårlig kvalitet, og kan til og med være farlige.
Utvis forsiktighet
– Man skal utvise stor forsiktighet når man handler fra utenlandske nettbutikker. Mange av produktene kan være brannfarlige, inneholde farlige kjemikalier eller rett og slett være produsert under uverdige forhold, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.
Et godt råd er å se etter CE-merket på elektronikk, leketøy, barneklær og verneutstyr. Et CE-merket produkt skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet. Men ofte mangler varene merket, eller de er merket med uriktige opplysninger.
– Sjekk gjerne Forbrukerrådets liste over useriøse aktører. Husk også at norske angrefrist-, bytte- og returregler ikke gjelder ved kjøp i utenlandske nettbutikker, sier Stende.
Mange norske forbrukere har funnet veien til utenlandske nettbutikker godt hjulpet av 350 kronersgrensen for momsfri utenlandshandel. Denne regelen vil bli avviklet i 2020.
Tryggere med norske butikker
– Norske butikker overholder krav og regler for omsetning av varer i Norge og der kan forbrukeren være trygg på produktene de kjøper. I tillegg har man gode retur og reklamasjonsmuligheter dersom et produkt ikke oppfyller kravene, sier Bror William Stende i Virke.